Britskou diplomacii povede lídr kampaně za brexit Johnson

Cameronův hlavní soupeř v Konzervativní straně a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson

Cameronův hlavní soupeř v Konzervativní straně a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson Zdroj: ctk/AP

Novým britským ministrem zahraničí se stal jeden z vůdců kampaně za odchod Británie z Evropské unie, bývalý charismatický starosta Londýna Boris Johnson. Krátce po svém večerním nástupu do funkce ho jmenovala nová premiérka Theresa Mayová. Předtím jmenovala dosavadního šéfa diplomacie Philipa Hammonda ministrem financí.

Hammond nahradil George Osborna, který podle agentury Reuters opustil vládu. Mayová začala tvořit nový kabinet krátce po dnešním nástupu do čela kabinetu.

Osborne byl vlivným ministrem financí od roku 2010 a patřil k favoritům na premiérský post po Davidu Cameronovi. Jeho ambice skončily po červnovém referendu, ve kterém se Britové rozhodli pro odchod z EU (brexit). Osborne řídil kampaň za setrvání v unii.

Kampaň proti brexitu vedl i minulý premiér David Cameron, který se proto také rozhodl odstoupit. Dnes podal formálně demisi do rukou královny Alžběty II., která vzápětí jmenovala za premiérku dosavadní ministryni vnitra Mayovou. Kdy oznámí složení celé nové vlády, není jasné.