Britský ministr financí čelí kritice, prý záměrně brzdí přípravy brexitu

Britský ministr zahraničí Philip Hammond

Britský ministr zahraničí Philip Hammond Zdroj: ctk

Britský ministr financí Philip Hammond se podle spekulací některých médií snaží zpomalit proces vystoupení Spojeného království z Evropské unie, mimo jiné i tím, že odkládá rozhodnutí o způsobu snížení počtu přistěhovalců mířících do Británie. Portál BBC ale citoval nejmenovaného představitele ministerstva financí, který zmíněná nařčení označil za nesmysl. Za Hammonda se dnes postavila premiérka Theresa Mayová, která mu vyjádřila plnou důvěru.

"Premiérka chce být na výstupová vyjednávání plně připravená. To znamená, že chce znát odlišné názory ministrů, ministerstev a dalších zainteresovaných," řekla mluvčí Mayové. "Je třeba zajistit, že všichni budeme společně pracovat na tom, aby byl brexit úspěšný," dodala.

List The Daily Telegraph o Hammondovi informoval jako o jednom z varovných hlasů, který na jednáních kabinetu vyzývá v přípravě nového systému pracovních povolení k opatrnosti. Ministryně vnitra Amber Ruddová podle zdrojů tohoto deníku na jednání představila plán, podle kterého by všichni občané EU museli před přistěhováním do Británie prokázat, že mají zajištěnou kvalifikovanou práci.

Návrh Ruddové média považují za důkaz toho, že Británie po odchodu z EU opustí i jednotný unijní trh. To je však krok, před kterým Hammond varoval. Ministr financí podle získaných informací plány zpochybňoval, čímž u kolegů vyvolal rozčarování ze svého postoje k brexitu, jak se britské odluce říká.

"Argumentuje pouze z pozice ministerstva financí, jako účetní, který ve všem vidí riziko, a ne příležitost," citoval The Daily Telegraph svůj zdroj. Deník v neděli uvedl, že napětí v kabinetu vzrostlo na takovou úroveň, že vyvstaly obavy, zda Hammond nepodá rezignaci.

The Times mezitím napsal, že ministři vítající brexit se domnívají, že Hammond nedbá instrukcí premiérky Mayové k přípravě britského vystoupení z unie. Hammond proto podle The Times čelí kritice, že jeho úřad neposkytuje konstruktivní součinnost ve výstupovém procesu.

Británie oficiálně oznámí záměr odejít z EU do konce března, poté začnou mezi Londýnem a Bruselem výstupové rozhovory. Jako hlavní sporný bod se očekává otázka migrace. EU již Británii pohrozila, že nemůže počítat s přístupem na jednotný trh, pokud nebude respektovat volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.