Broadway měla rekordní sezonu

Book of Mormon

Book of Mormon Zdroj: profimedia.cz

V předvečer slavnostního udílení výročních cen Tony The Broadway League sdružující broadwayské produkce uzavřela účet za sezonou 2011/2012. Díky tržbám dosahujícím částky 1,14 miliardy dolarů se stala kasovně nejúspěšnějším ročníkem dosavadní historie, když se jí podařilo překonat dosavadního lídra, sezonu 2010/2011 (1,08 miliardy dolarů).

Podle serveru variety. com za úspěchem stojí růst návštěvnosti o tři procenta na 12,33 milionu diváků, ale především významné zvýšení cen vstupenek. Průměrná cena jedné vstupenky podle britského serveru thestage. co.uk vyrostla na 92,37 dolaru. Nicméně je obvyklé, že diváci za prémiové vstupenky na hity typu Book of Mormon či Smrt obchodního cestujícího zaplatí až pět set dolarů.

Mezi nejvýnosnější show stabilně patří především dvojice inscenací Wicked (volně převyprávěný příběh Čaroděje ze země Oz) a disneyovský Lví král, který se v průběhu skončené sezony stal nejvýdělečnější inscenací v dějinách Broadwaye.

Z novějších produkcí se do milionářského klubu, určeného pro show vydělávající milion dolarů týdně, zařadily ještě muzikál Book of Mormon, jejž vytvořili autoři seriálu South Park Trey Parker a Matt Stone, problematický muzikál Spider-Man: Turn Off the Dark či obnovené uvedení Evity.