Čarnogurský: Na Slovensku by Pussy Riot dostaly čtyři roky

Ján Čarnogurský

Ján Čarnogurský Zdroj: E15 Eduard Erben

Před soudem se shromáždily stovky protestujících
Demonstranti zablokovali příjezd k budově soudu
Policie několik demonstrantů zatkla
Demonstranti žádali osvobození členek skupiny
Častým motivem plakátů protestujících byl prezident Vladimir Putin, kterého chtěly Pussy Riot svou "motlitbou" vyhnat z Ruska
5
Fotogalerie
Známý politik, bývalý disident a někdejší slovenský ministr spravedlnosti Ján Čarnogurský tvrdí, že na Slovensku by se punkerky ze skupiny Pussy Riot dočkaly dvakrát tak dlouhého trestu, než doma v Rusku. „Absurdnější příklad kritiky Ruska si lze těžko představit,“ napsal na svém blogu k silně medializovanému případu.

Právník a zakladatel momentálně nejsilnější slovenské pravicové strany, Křesťanskodemokratického hnutí, je přesvědčen, že by v jeho zemi aktivistky stíhala policie už za skupinový sex v moskevském muzeu v roce 2008. V Rusku se však incident přešel. „To bylo selhání ruských justičních orgánů. Kdyby Naděždu (Tolokonnikovovou) a její společníky tehdy odsoudili, množná by si vystoupení v chrámu Krista Spasitele rozmyslely,“ píše politik.

Uvádí, že za čin v muzeu by pod Tatrami dostaly podmínku, což by jim pak přihoršilo u soudu za výtržnictví a hanobení národa, rasy a přesvědčení po vystoupení v chrámu. „Takže Pussy Riot udělaly dobře, že vystupovaly v Rusku, a ne na Slovensku. Tyto lidi obhajují média a politici od Slovenska na západ. Obhájci Pussy Riot více hovoří o svém duševním stavu, než o poměrech v Rusku,“ uzavírá Čarnogurský.