Ceny ropy by podle šéfa Rosněfti mohly klesnout pod 60 dolarů, Moskva s tím počítá

EU vadí různá vývozní cla pro ruskou ropu.

EU vadí různá vývozní cla pro ruskou ropu. Zdroj: ctk

Ceny ropy by se mohly v první polovině příštího roku propadnout pod 60 dolarů za barel. V rozhovoru s německým listem Die Welt to předpověděl generální ředitel největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin. Dodal, že Rosněfť by v takovémto případě musela přikročit ke změnám u některých nákladných projektů.

„Očekáváme, že může nastat pokles cen k 60 dolarům a ještě níže,“ řekl Sečin.

Cena severomořské ropy Brent se v pátek propadla až na nové čtyřleté minimum 71,1 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se již ve čtvrtek poprvé po více než čtyřech letech dostala pod hranici 70 dolarů za barel.

Trh tak reaguje na čtvrteční oznámení, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nebude navzdory letošnímu prudkému poklesu cen omezovat těžbu. Cena ropy Brent se od června snížila o téměř 40 procent. Za poklesem stojí vysoké dodávky suroviny na trh, které jsou důsledkem rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech, a obavy ohledně vývoje poptávky v Evropě a v Asii.

Vývoj ceny ropy:

Kartel OPEC po čtvrtečním zasedání ve Vídni oznámil, že zachová svůj limit těžby ropy na současné úrovni 30 milionů barelů denně. Proti omezení produkce, které by podpořilo ceny ropy, se stavěla zejména Saúdská Arábie. Ta je nejvlivnějším členem kartelu a největším vývozcem ropy na světě.

Ruský ministr financí Anton Siluanov již odhadl, že ruské ztráty způsobené poklesem cen ropy by mohly činit 90 až 100 miliard dolarů (až 2,2 bilionu Kč) ročně. Předpověděl rovněž, že průměrná cena ropy se ve střednědobém a možná i v dlouhodobém horizontu bude pohybovat v rozmezí 80 až 90 dolarů za barel.

Putin pokles cen po rozhodnutí OPEC očekával

Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev uvedl, že vláda sníží odhad ceny ropy na příští rok. Žádné konkrétní číslo však neposkytl. Vládní rozpočet pro období 2015 až 2017 počítá s průměrnou cenou ropy 100 dolarů za barel.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil přesvědčení, že ropný trh se do poloviny příštího roku dostane do rovnováhy. Dodal, že očekával pokles cen ropy po rozhodnutí OPEC ponechat těžbu beze změny, a upozornil, že Moskva netrvala na žádných konkrétních krocích k jejich stabilizaci.

Rusko, které do kartelu nepatří, je největším světovým producentem ropy. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak tento týden prohlásil, že ruské ropné společnosti navzdory současnému poklesu cen ropy nechají v příštím roce objem těžby zhruba na letošní úrovni.