Česko žádá záchytné uprchlické tábory na hranicích Schengenu

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Česko bude chtít, aby pražský summit visegrádské čtyřky (V4) podpořil zřízení přijímacích středisek pro uprchlíky na vnější hranici schengenského prostoru nebo důraznější zásah proti pašerákům lidí. Setkání by mělo položit důraz na řešení problémů, které souvisí s příčinou migrace, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mimořádný summit předsedů vlád V4 se sejde v pátek odpoledne.

„Já jsem summit svolal do Prahy proto, abychom se poradili ve světle současné migrační krize, kterou dnes prochází celá Evropská unie. Cílem je zkoordinovat postoje zemí V4 tak, abychom uvnitř Evropské unie vystupovali společně a jednotně,“ řekl premiér.

Česko podle něj chce položit důraz na to, aby Evropská unie dotáhla do konce všechna opatření, na kterých se dohodla již v dubnu a červnu. „Máme pocit, že ta opatření míří správným směrem, ale bohužel všechno strašně dlouho trvá a zatím reakce Evropské unie nebyla dostatečně důsledná,“ poznamenal Sobotka.

V4 chce navrhnout vlastní řešení

Výsledkem pátečního setkání, kterého se kromě premiérů budou účastnit i zástupci ministerstev vnitra a zahraničních věcí, by mělo být společné prohlášení. Podle informací ČTK by mělo obsahovat návrh, co je schopna V4 udělat pro vyřešení krize více, než nyní činí, a jaké by měly být hlavní body evropské debaty o migraci. Zopakuje pravděpodobně odmítnutí uprchlických kvót, nemělo by to ale být stěžejní vyznění summitu.

„Chceme se soustředit na to, abychom zdůraznili potřebu aktivní a rychlé reakce Evropské unie. Čili připravujeme prohlášení, ke kterému by se měly připojit všechny země V4,“ řekl Sobotka. „Domníváme se, že by se rychle měla zřídit přijímací střediska pro uprchlíky na vnějších schengenských hranicích EU. Jsme přesvědčeni o tom, že by unie měla intenzivněji a důrazněji zasáhnout proti pašerákům lidí,“ dodal.

Praha nabízí finance

Česko je podle něj připraveno navýšit podporu do fondů týkajících se migrace a podpořit všechny diplomatické iniciativy EU, které by směřovaly k zahájení jednání o ukončení občanské války v Sýrii. „Chceme si vyměnit informace a zkoordinovat postoje a položit důraz na řešení problémů, které souvisí nikoliv s důsledky migrace, ale také s jejich příčinami. Proto také budeme mluvit o potřebě stabilizovat situaci na Blízkém východě, zejména pokud jde o Sýrii,“ dodal.

Tématem by také mělo být posílení spolupráce mezi ministerstvy vnitra nebo to, jak by Česko mohlo pomoct Maďarsku při zvládání uprchlické krize.

*

Reportáž: Každou noc se snaží dostat do Maďarska stovky běženců