Český autobus ve Francii zasáhly střely, šest lidí zranily střepy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daimler

Český turistické autobus, který se vracel ze Španělska, zasáhly v sobotu večer na jihu Francie asi dva výstřely. Střepiny z rozbitého čelního skla horního patra autobusu poranily šest ze 70 osob ve vozidle, uvedl dnes ráno francouzský zpravodajský web FranceBleu. Později upřesnil, že se jednalo školáky s doprovodem. Incident potvrdilo české ministerstvo zahraničí; podle českého velvyslanectví v Paříži nejspíš šlo o náhodnou střelbu.

„Jednalo se o prostřelení předního okna… V tuto chvíli můžeme říci, že nikdo není v ohrožení života,“ řekla Irena Valentová z ministerstva zahraničí. Zranění byli ošetřeni v blízké nemocnici. Jedna osoba podle mluvčí zůstává hospitalizována a ostatní účastníci zájezdu byli již převezeni do Česka.

Pět ze zraněných osob bylo postiženo lehce; 54letá žena má podle FranceBleu vážnější poranění - střepy ji zasáhly v oblasti oka. Záchranáři odvezli všech šest zraněných do nemocnic v Montélimaru a Valence. Kromě ženy se zraněním oka ve Francii zůstává ještě muž, který při incidentu utrpěl zranění nohy. Podle Valentové by mohl být z nemocnice propuštěn ještě dnes.

Školáci jedou domů

„Čeští školáci a jejich doprovod se mohli vrátit domů. Přijeli pro ně dva autobusy: první v jednu hodinu ráno, druhý v šest hodin,“ uvedl FranceBleu. Valentová potvrdila návrat první skupiny do Česka. „Ta druhá v tuto chvíli do Česka dojíždí,“ řekla mluvčí po páté hodině.

České velvyslanectví je ve spojení s policií na místě nehody. „Zajišťuje konzulární služby typu tlumočení, kontakt s řidiči autobusu nebo kontakt s vedením cestovní kanceláře,“ dodala Valentová. „Čeští školáci a jejich doprovod se mohli vrátit domů. Přijeli pro ně dva autobusy: první v jednu hodinu ráno, druhý v šest hodin,“ uvedl FranceBleu.

Podle prvních poznatků neznámý pachatel střílel z přemostění dálnice A7, po které vůz jel krátce před 22:30 středoevropského času u města Montélimar, upřesnil francouzský zpravodajský portál. Důvod incidentu je nejasný, ale v minulosti francouzská policie řešila několik případů, kdy neznámí pachatelé házeli z dálničních mostů na auta kameny.

Pět ze zraněných osob bylo postiženo lehce, jedna 54letá žena má podle FranceBleu vážnější poranění - střepy ji zasáhly v oblasti oka. Záchranáři odvezli všech šest zraněných do nemocnic v Montélimaru a Valence. K poškozenému autobusu, který po incidentu sjel na dálniční odpočívadlo Saulce, rychle dorazili záchranáři a policie. Vyšetřovatelům se zatím nepodařilo identifikovat pachatele.

Francouzská prokuratura se domnívá, že český autobus se stal terčem náhodného útoku. Prokurátor citovaný agenturou AFP zároveň uvedl, že v autobusu bylo 75 cestujících; francouzská média zprvu informovala o 70 osobách. Šest z nich bylo poraněno střepinami z rozbitých oken.

Prokurátor z oblasti incidentu Alex Perrin upřesnil, že zasaženo bylo čelní i zadní okno autobusu. „První výstřel rozbil přední sklo, pak druhý výstřel rozbil po několika vteřinách zadní sklo vozidla,“ řekl novinářům Perrin. Hledaný útočník podle něj střílel z lovecké pušky. Perrin nevěří, že by si střelec úmyslně vybral konkrétní český autobus. „Není důvod si myslet, že tento autobus byl větším terčem než nějaký jiný,“ řekl podle agentury AFP prokurátor města Valence.