Český pavilon Expo bude dokončen první

Konstrukce stojí. Pavilon v následujících dnech získá opláštění a začne se s pracemi na interiérech

Konstrukce stojí. Pavilon v následujících dnech získá opláštění a začne se s pracemi na interiérech Zdroj: CTK

Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
4
Fotogalerie
Do zahájení příští Všeobecné světové výstavy Expo 2015 v italském Miláně zbývá necelý rok a Česká republika si již připsala první vítězství. Výstavba českého pavilonu totiž nabrala takové tempo, že bude zřejmě hotov jako první ze zhruba 140 zástupců států, kteří se Expa od května do října příštího roku zúčastní.

„Jsme úplně první, kdo postavil konstrukci. Nyní na ni dáváme finální opláštění, což bude hotovo v pondělí. Tak daleko zatím není nikdo, ani domácí Italové. Už jsme odvezli i jeřáby z výstaviště,“ řekl deníku E15 generální komisař české účasti Jiří F. Potužník.

Příští týden se pak začne pracovat na interiérech. Pavilon by měl být hotov do konce roku. Poté 15. ledna by jej měla Česká republika převzít od firmy Koma Modular, která jej staví. „V únoru a březnu budeme instalovat expozici a v dubnu zahájíme zkušební provoz,“ dodal Potužník k dalšímu harmonogramu.

Rychlosti výstavby českého pavilonu si všimli i v italských médiích. V čele žebříčku, co se týče výstavby pavilonů, jsou podle italského deníku Corriere della Sera kromě Čechů i Ázerbájdžánci. Podle neoficiálních informací se ale výstavba pavilonu Ázerbájdžánu v posledním týdnu zastavila kvůli nedostatku hotovosti, a Češi tak nabrali mírný náskok.

Expo se věnuje potravinám
Expo 2015 je zaměřeno na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Cílem je umožnit prezentaci a srovnání tradičních i inovativních postupů při výrobě potravin. Ústřední myšlenkou je přitom otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety, jejichž počet stále stoupá, dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití.

„Mimo dvou výše zmiňovaných zemí, které se vší pravděpodobností také jako první začnou s vybavením interiérů, dalších dvanáct zemí je ve fázi nadzemní stavby,“ uvedl deník.

Do této dvanáctky zemí patří podle deníku mimo jiné Angola, Německo, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Omán a Izrael. Dalších čtrnáct zemí již dokončilo základy a začnou s nadzemní stavbou. Dalších deset zemí si naopak během týdne pozemky pro své pavilony teprve převezme.

Galerie: Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015