Chile zasáhl masivní blackout. Paralyzoval dopravu i průmysl

Chile, blackout

Chile, blackout Zdroj: Reuters

(VIDEO) Rozsáhlý výpadek elektřiny v sobotu místního času ponořil na několik hodin rozsáhlé oblasti Chile včetně hlavního města Santiaga do tmy. Tisíce lidí v hlavním městě musely být evakuovány z vlaků a podzemní dráhy. Výpadek elektřiny paralyzoval dočasně také hlavní měďné doly.

Ministr energetiky Rodrigo Álvarez řekl, že přesná příčina výpadku elektřiny nebyla zatím přesně zjištěna, ale mimo jiné nastala porucha na počítačovém systému, který řídí energetickou síť.

Výpadek elektřiny nastal v sobotu 8:30 místního času a postihl 1300 kilometrů dlouhý pás této země vinoucí se podél moře. O dvě hodiny později byly dodávky elektřiny obnoveny na 90 procentech území hlavního města Santiaga. Další části Chile zůstaly bez elektřiny déle.

„Postihlo to dvě nejobydlenější oblasti v centrální části země, kde žije kolem deseti milionů lidí“ řekl v televizi ministr.

Podle policie byl jeden supermarket v hlavním městě během výpadku vyrabován. Další případy hlášeny nejsou.

Postupné rozsvěcení Santiaga po rozsáhlém výpadku proudu.

Masový výpadek energie paralyzoval dočasně také některé měďné doly v centrální části země. Dolů na severu se to nedotklo. Podle analytiků se tak projevila zranitelnost energetického systému v zemi, která je největším producentem mědi na světě a byla loni devastována ničivým zemětřesením.

Chile, blackoutChile, blackout | Reuters

Kritikové vyčítají prezidentu Sebastiánu Piňerovi nedostatečné investice do infrastruktury. Přednost před řešením problémů energetického systému dává boji s masovými protesty studentů žádajícími hlubší reformy vzdělávacího systému.