Chorvati opět zadrželi samozvaného prezidenta Liberlandu

Vlajka Liberlandu

Vlajka Liberlandu Zdroj: CTK

Chorvatská policie v sobotu odpoledne opět zadržela Čecha Víta Jedličku, jenž se označuje za prezidenta samozvaného státu Liberland. Spolu s ním bylo kvůli nelegálnímu překročení hranice zadrženo dalších deset osob, informovala chorvatská média. Ještě dnes by se měli objevit před soudem. Čech vyhlásil Liberland v polovině dubna na údajném "území nikoho" mezi Srbskem a členským státem EU Chorvatskem.

Podle portálu index.hr byli mezi zadrženými i tři chorvatští občané; jedním z nich je reportér chorvatské televize HRT. Jedlička a dalších deset osob se pokusilo dostat na území Liberlandu ze Srbska na dvou lodích. Když se dostali na druhý břeh Dunaje, policie je zatkla. Lodě byly registrované v Srbsku.

Chorvatská policie zadržela Jedličku již minulou sobotu, rovněž kvůli nelegálnímu překročení hranice mezi Chorvatskem a Srbskem. Doprovázela ho prý tehdy ještě jedna osoba. Minulou neděli večer se o totéž pokusilo ještě šest jeho přátel a stoupenců. Byli rovněž zadrženi a v pondělí se objevili před soudem. Zakladatel Liberlandu strávil před týdnem na policii noc a propuštěn byl v neděli. Soud mu udělil pokutu 2400 kun (asi 8700 korun). Stejnou pokutu dostali i jeho přátelé a stoupenci.

„Svobodnou republiku Liberland“ Jedlička vyhlásil 13. dubna na území o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nacházejícím se západně od srbského města Sombor. O místo v meandru Dunaje podle něj Chorvatsko ani Srbsko nejevilo zájem. Jedlička chce z nového státu vytvořit daňový ráj se základním principem „žít a nechat žít“.

LiberlandLiberland|Liberland

Chorvatské i srbské úřady popírají tvrzení, že jde o území nikoho, o které nemá nikdo zájem. Ve skutečnosti jde o oblast, kterou si nárokují oba balkánské státy. Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi nimi vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok.

České ministerstvo zahraničí tento týden ve svém prohlášení uvedlo, že se „od počínání pana Jedličky zcela distancuje a s jeho jednáním nemá nic společného“. „Pan Jedlička, stejně jako jiní čeští občané pobývající na území Chorvatska nebo Srbska, je povinen dodržovat místní právní řád. ČR považuje aktivity pana Jedličky za nevhodné a potenciálně škodlivé,“ dodal Černínský palác.