Chtěl jsem vyvolat rasovou válku, přiznal vrah z amerického kostela

Místo činu

Místo činu Zdroj: ctk

Soud v Jižní Karolíně uvalil vazbu na jednadvacetiletého Dylanna Roofa, který údajně v noci na čtvrtek v historickém černošském kostele v Charlestonu zastřelil devět lidí. Ministerstvo spravedlnosti USA zároveň oznámilo, že Roofův případ vyšetřuje jako možný terorismus.

Roof stanul před soudem jen virtuálně, prostřednictvím videokonference. Promluvil pouze když byl tázán a na otázky soudce odpovídal stručně. Na projevy smutku a zoufalství pozůstalých, kteří jednání soudu přihlíželi, nijak nereagoval a neprojevoval žádné emoce. Dcera jedné ze zavražděných žen s pláčem obviněnému řekla, že mu odpouští.

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes oznámilo, že vyšetřuje Roofův případ jako zločin z nenávisti, ale i jako možný terorismus. „Hodnotíme zločin ze všech úhlů,“ prohlásila mluvčí ministerstva Emily Pierceová.

Roof byl už několik hodin před soudním líčením obviněn z devítinásobné vraždy a z ozbrojeného přepadení. Soudce James Gosnell prohlásil, že pro obvinění z vraždy nemá právo určit žádnou kauci, pro obvinění z ozbrojeného přepadení ji stanovil ve výši jednoho milionu dolarů (24 milionů korun). I kdyby ji snad nezaměstnaný Roof složil, zůstane ve vazbě.

Dylann RoofDylann Roof | ctk/APDylan Roof

Roof, který je běloch, se ke svému činu přiznal a vyšetřovatelům prý řekl, že zabíjením černochů chtěl rozpoutat rasovou válku. Policisté ve čtvrtek převezli Roofa ze sousední Severní Karolíny, kam po činu uprchl, zpět do Charlestonu v Jižní Karolíně. Se soudem dnes komunikoval z vězeňské cely.

Pistoli kalibru .45 si podle vyšetřovatelů citovaných CNN koupil sám. Média přitom ve čtvrtek uváděla, že zbraň dostal od otce jako dárek k dubnovým narozeninám. Podle CNN však možné vysvětlení spočívá v tom, že od otce dostal jako dárek peníze a za ně si pistoli pořídil.

„Jednoznačně budeme chtít, aby dostal trest smrti,“ řekla dnes podle agentury AP jihokarolínská guvernérka Nikki Haleyová o mladíkovi, který byl podle jednoho ze svých známých přesvědčen, že „černoši přebírají vládu nad světem“. „Je to absolutní zločin z nenávisti, hledíme ďáblu do tváře,“ řekla Haleyová.