Čína chce do roku 2020 zalidnit města. 100 miliony vesničany

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město
Čínské republiky, je považována za nový pupek světa

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město Čínské republiky, je považována za nový pupek světa Zdroj: ctk

Čína chce do roku 2020 umožnit organizovanou migraci až 100 milionů obyvatel venkova do měst. Vláda proto uvolní pravidla pro registraci bydliště, která v současnosti migrantům stěhování do velkých měst komplikují. Změny ale budou pozvolné a vláda bude podle agentury Reuters dbát o to, aby byli chráněni obyvatelé velkoměst, jako je například Peking.

Vláda podle svého dnešního prohlášení plánuje rozšířit poskytování důchodů a zdravotní péče pro migrující pracovníky, kteří přicházejí do měst, a zajistit jejich dětem rovný přístup ke vzdělání. Podle současných pravidel totiž nemají migranti přicházející z venkova přístup ke vzdělávání a sociálnímu zabezpečení mimo svou vesnici.

Uvolnění pravidel se bude nejprve týkat menších měst - pro ta by do budoucna neměla platit žádná omezení. Pravidla ve středně velkých městech budou zmírněna „organizovaným způsobem“. Stěhování do velkoměst s populací přes pět milionů bude „přísně“ kontrolováno. Zvýhodněni budou zaměstnanci, kteří ve městech pracují už delší dobu a také odborníci, po kterých je na trhu práce poptávka.

Největším problémem je migrace napříč provinciemi

„Hlavním problémem není stěhování obyvatel venkova do místních měst, to je docela jednoduché,“ říká Žen Sing-chuej, který je výzkumníkem působícím v pekingském ústavu Transition Institute. „Největším problémem je migrace napříč provinciemi a městy a také omezení, která velká města uplatňují vůči stěhování napříč oblastmi,“ dodal.

Dlouhodobě žije ve městě asi 54 procent čínské populace, ale jen 36 procent Číňanů se podle pravidel pro registraci řadí mezi městské obyvatele, uvedl s odvoláním na oficiální údaje čínské vlády americký list The New York Times.

Peking také slíbil pokročit s pozemkovou reformou, která by farmářům povolila pronajmout nebo prodat půdu poté, co vesnici opustí.