Čínský premiér Li Kche-čchiang nebude znovu jmenován do užšího vedení KS Číny

Čínský premiér Li Kche-čchiang a prezident Si Ťin-pching (22.10.2022)

Čínský premiér Li Kche-čchiang a prezident Si Ťin-pching (22.10.2022) Zdroj: ČTK / AP / Andy Wong

Sjezd čínské komunistické strany (22.10.2022)
Sjezd čínské komunistické strany (22.10.2022)
Sjezd čínské komunistické strany (22.10.2022)
4
Fotogalerie

V Pekingu v sobotu skončil 20. sjezd komunistické strany Číny. "Bojujte za vítězství, pracujte tvrdě, abyste se posunuli vpřed," uvedl během svého závěrečného projevu prezident Si Ťin-pching. Sjezd, na kterém jednalo kolem 2300 účastníků, trval od minulé neděle a změny ve stranickém vedení by měly být zveřejněny až tuto neděli. Očekává se, že bude v čele strany na další pětileté období potvrzen současný prezident, uvedla agentura AFP.

Čínský premiér a zastánce ekonomických reforem Li Kche-čchiang je mezi čtyřmi ze sedmi členů, kteří nebudou znovu jmenováni do užšího vedení KS Číny.

Strana si dnes zvolila rovněž nový ústřední výbor, který má více než 200 členů, informovala státní agentura Nová Čína. Žádné bližší podrobnosti o jeho členech ale neuvedla.

Si Ťin-pching stojí v čele Komunistické strany Číny od listopadu 2012 a prezidentem je od března 2013. Podle odborníků se postupně stal nejmocnějším vůdcem, jakého Čína v posledních desetiletích měla. Čínský parlament na svém zasedání v březnu 2023 Si Ťin-pchinga podle předpokladů zvolí jako prezidenta i na dalších pět let.

Teoreticky může Si vládnout neomezeně dlouho, protože v roce 2018 parlament vyškrtl z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let.