Čínští soudruzi utnuli kariéru populárního politika Po Si-laje

Po Si-laj

Po Si-laj Zdroj: ctk

Vedení komunistické strany nečekaně ukončilo slibně se rozvíjející dráhu dvaašedesátiletého lídra města Chongqing Po Si-laje. O Poovi se přitom dosud mluvilo jako o horkém kandidátovi na členství ve vrcholném vedení strany. Soudruzi v Pekingu ale rozhodli jinak. Congqingskému předsedovi komunistické strany zlomil vaz jeho podřízený tím, že strávil den na ambasádě Spojených států.

Šéf policie Wang Li-ťün, kterého si Po osobně vybral a dosadil do úřadu, se údajně snažil přejít na americkou stranu. Odvolaný Po byl v čele Chongqingu vystřídán Čangem Te-ťiangem, čínským vicepremiérem a ekonomem vzdělaným v Severní Koreji.

Po Si-laj, vlivný syn revolučního hrdiny, byl přitom ze všech politiků nejblíže státníkům západního střihu, komentoval odvolání zpravodaj BBC. Po si získal popularitu a celostátní renomé díky svému tvrdému tažení proti organizovanému zločinu v obrovské vnitrozemské metropoli Chogqingu. A také svými pokusy oživit socialistickou kulturu bývalého vůdce Maa.

S jeho odvoláním je politická kariéra Po Si-laje definitivně u konce, napsal deník Financial Times s odvoláním na blízké zdroje. Policejní šéf Wang byl kvůli svému údajnému pokusu o dezerci zadržen a jeho případ se vyšetřuje.

Čínský premiér Wen Ťi-pao na odvolaného Poa nešetřil kritikou, opřel se do něho v televizním vysílání v přímém přenosu. Čínské politické vedení tím veřejně odhalilo vzácnou nejednotnost ve svých politických špičkách. Čínští komunisté veřejným odvoláním Poa poskytli nevídanou možnost nahlédnout do politického boje v nejužším vedení. Peking se totiž letos na podzim chystá vystřídat své vedení – odejdou dosavadní lídři Wen Ťi-pao a Chu- Ťin-tchao. Novým lídrem se má stát Si Ťin-pching.