Členky Pussy Riot poslal soud na dva roky do vězení

Členky skupiny Pussy Riot před soudem

Členky skupiny Pussy Riot před soudem Zdroj: profimedia.cz

Před soudem se shromáždily stovky protestujících
Demonstranti zablokovali příjezd k budově soudu
Policie několik demonstrantů zatkla
Demonstranti žádali osvobození členek skupiny
Častým motivem plakátů protestujících byl prezident Vladimir Putin, kterého chtěly Pussy Riot svou "motlitbou" vyhnat z Ruska
5
Fotogalerie
Moskevský soud odsoudil trojici členek punkové skupiny Pussy Riot k dvouletému vězení za výtržnost v pravoslavném chrámu, kde zpívaly proti Putinovi. Odsouzené se hodlají odvolat. Obžaloba požadovala tři roky vězení, obhajoba navrhovala osvobození. Akce na podporu skupiny se dnes odehrály v desítkách měst po celém světě.

Dav před soudní budovou reagoval skandováním „Hanba!“ a „Fašisté!“. Ještě dříve policisté zatkli na tři desítky demonstrantů, včetně opozičních vůdců Sergeje Udalcova a Garriho Kasparova. Bývalý šachový šampion prý jednoho z policistů pokousal.

Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (30) už strávily ve vazbě déle než pět měsíců, které se jim do výkonu trestu započtou. Podle zákona jim hrozilo až sedm let vězení. Soudkyně Marina Syrovová hned v úvodu vynášení verdiktu, které trvalo déle než dvě a půl hodiny, shledala dopadenou trojici punkerek vinnými.

„Členky skupiny Pussy Riot uzavřely za nezjištěných okolností zločinnou úmluvu s cílem dopustit se hrubého porušení veřejného pořádku, vyjadřujícího zjevnou neúctu ke společnosti,“ uvedla soudkyně Marina Syrovová. Punkerky podle soudkyně „vedla náboženská nenávist a nesnášenlivost“ a dopustily se „provokativního a urážlivého chování v náboženské budově“.

Ještě dříve i v soudní síni bylo slyšet skandování „Svobodu Pussy Riot“ od přívrženců skupiny, kteří se před budovou soudu shromáždili před vynesením rozsudku. Pod plakátem „Pravoslavní nechtějí rouhání“ zas odpůrci skupiny recitovali bibli.

Čtěte také:

Žalobce žádá pro Pussy Riot tři roky vězení

Ruský vicepremiér upřesnil vyjádření o Madonně

Pussy Riot ještě v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v moskevské katedrále Krista Spasitele „punkovou modlitbu“ nazvanou „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Protestovaly tak proti výzvám hlavy pravoslavné církve, patriarchy Kirilla, hlasovat pro favorita voleb. Obžalovány byly z výtržnosti motivované náboženskou nesnášenlivostí. Hudebnice odmítly přiznat vinu, ale věřícím se omluvily.

Západní diplomaté hodnotí rozsudek nad třemi členkami ruské punkové formace Pussy Riot jako nepřiměřený. „Dnešní rozsudek nad Pussy Riot se zdá být nepřiměřený k jejich činu,“ uvedla na Twitteru americké ambasáda v Moskvě. Obdobně se vyjádřila ministryně zahraničí evropské unie Catherine Ashtonová. „Jsem hluboce zklamána verdiktem ruského soudu,“ uvedla Ashtonová. „Tento rozsudek je nepřiměřený.“

Za nepřiměřený považuje trest pro členky Pussy Riot i německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. „Mám starost o to, jaké dopady bude mít verdikt nad hudebnicemi na vývoj ruské občanské společnosti a na její svobodu,“ dodal ministr.

Na podporu Pussy Riot se demonstrovalo po celém světě

Na protest proti věznění tří dívek ze skupiny Pussy Riot dnes členka feministické skupiny Femen v Kyjevě zničila pravoslavný kříž. V Sofii aktivisté oblékli památník sovětské Rudé armády do masek Pussy Riot. Demonstrace na podporu souzené trojice se konají i v dalších metropolích.

Do půli těla obnažená a nápisy na podporu Pussy Riot popsaná Inna Ševčenková, stálice feministických protestů na Ukrajině, podřízla dnes motorovou pilou kříž v Kyjevě. Čtyřmetrový památník byl vztyčen v roce 2005. Vedle církevní symboliky měl také připomínat citlivá místa ukrajinské historie, represe ruského diktátora Josifa Stalina a éru ukrajinského hladomoru z 30. let.

Podřezání pravoslavného kříže na UkrajiněPodřezání pravoslavného kříže na Ukrajině | CTKPodřezání pravoslavného kříže na Ukrajině

Bulharští aktivisté nazývající se „Skupina lidí“ v noci na dnešek na podporu souzených Pussy Riot oblékli památník Rudé armády v centru Sofie do barevných kukel.

Fotografie rudoarmějců s kuklami s nápisem „Všichni jsme Pussy Riot“ a výzvu k omilostnění vězněných dívek pak zaslali do médií, na ruskou ambasádu, bulharské vládě a do místního parlamentu. Po vládě v Sofii chtějí, aby oficiálně podpořila požadavek udělení milosti obžalovaným dívkám.

V Berlíně dnes demonstrovalo asi 150 lidí před ruskou ambasádou. Dav ocenil potleskem a pochvalným pískáním jednu z organizátorek demonstrace, která na adresu Moskvy volala: „Svět se dívá a není spokojený s tím, co vidí. My všichni jsme Pussy Riot.“´V Paříži se sympatizanti s punkerkami sešli na náměstí Igora Stravinského poblíž muzea moderního umění Centre Pompidou. Na celé náměstí vykřikovali rusky: „Svoboda! Svoboda!“

Proti věznění Pussy Riot se demonstrovalo i v Česku (Plzeň)Proti věznění Pussy Riot se demonstrovalo i v Česku (Plzeň) | CTKProti věznění Pussy Riot se demonstrovalo i v Česku (Plzeň)

Několik stovek lidí se sešlo i v New Yorku, kde protest pořádala organizace Free Pussy Riot! podporovaná Amnesty International, která Pussy Riot uznala za „vězně svědomí“. Podle Reuters předala Amnesty International tento týden ruským ambasádám v Londýně a ve Washingtonu petici se 12 tisíci respektive 70 tisíci podpisy.

Na své srpnové koncertní šňůře v Rusku podpořila z pódia Pussy Riot zpěvačka Madonna a podporují je i další světoví umělci. Například bývalý člen Beatles Paul McCartney, manželka Johna Lennona Yoko Ono nebo popová hvězda Sting.