Členové mise OBSE jsou na svobodě, dorazili do Berlína

Německý plukovník a vedoucí mise OBSE Axel Schneider

Německý plukovník a vedoucí mise OBSE Axel Schneider Zdroj: ctk/ap

Sedm inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které ukrajinští separatisté týden zadržovali ve Slavjansku a dnes je propustili, dorazilo na berlínské letiště Tegel. Kromě čtyř Němců je ve skupině i český podplukovník Josef Přerovský a pozorovatelé z Polska a Dánska. českého inspektora na letišti uvítal ministr obrany Martin Stropnický, který ho ještě dnes v noci dopraví vojenským speciálem do Prahy.

Proruští radikálové propustili inspektory OBSE dnes dopoledne. Podle ruských médií se o jejich osvobození zasloužil kremelský emisar Vladimir Lukin. Západní diplomaté hlavní zásluhu přičítají úsilí civilní mise OBSE, která na Ukrajině působí souběžně s vojenským týmem OBSE.

Podle vůdce slavjanských separatistů Vjačeslava Ponomarjova byla důvodem osvobození obava o jejich bezpečnost v situaci, kdy se ve městě bojuje. „Jsou to mí hosté, nechci aby přišli k úhoně,“ řekl Ponomarjov ruské agentuře Interfax krátce před propuštěním evropských důstojníků. „Právě teď u mě sedí, hovořím s nimi a chystám se je propustit,“ prohlásil

Tým kontrolorů odpoledne na jednom ze silničních kontrolních postů u Slavjanska převzal generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, který je odvezl do Doněcku. Letoun německé armády, vypravený na Ukrajinu speciálně pro tuto příležitost, večer dopravil skupinu inspektorů do Berlína. Tam na ně vedle Stropnického čekali i německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová a její kolega z Dánska Nicolai Wammen. Německé pozorovatele přímo na letišti uvítali i jejich rodinní příslušníci.

Vojenská mise OBSE byla nedaleko východoukrajinského Slavjanska zadržena v pátek 25. dubna. V internaci bylo původně osm jejích členů, švédský důstojník byl propuštěn s ohledem na jeho zdravotní stav. Misi na východ Ukrajiny vyslalo Německo, které v ní má čtyři zástupce. Vojenské experty z Česka, Dánska a Polska Berlín k účasti v misi přizval.