Clintonová obvinila FBI a WikiLeaks. Prohrála jsem kvůli nim volby, tvrdí

Video placeholde
Clintonová s dcerou Chelsea
Hillary Clintonová s dcerou Chelsea
3
Fotogalerie

Neúspěšná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová vidí za svou loňskou porážkou od Donalda Trumpa souhrn několika faktorů, mezi nimiž je například aktivita šéfa FBI Jamese Comeyho či zveřejňování informací, k nimž se dostali hackeři a které zveřejnil server WikiLeaks. 

Clintonová to řekla v úterý na světovém ženském fóru v New Yorku, kde se také pustila do kritiky některých Trumpových kroků v úřadu prezidenta. Trump na twitteru názory své neúspěšné sokyně kritizoval.

"Kdyby byly volby 27. října, byla bych teď vaší prezidentkou," řekla během rozhovoru, který s ní před plným sálem ženského fóra vedla reportérka televize CNN Christiane Amanpourová.

Clintonová tak narážela na sled okolností, které pro ni byly nepříznivé a které se promítly do kampaně těsně před volebním datem 8. listopadu. Byl to podle ní dopis šéfa FBI z 28. října, v němž oznamoval zákonodárcům, že je stále vyšetřována v kauze používání soukromého e-mailového serveru ve funkci ministryně zahraničí. Stejně tak se podle Clintonové na její prohře podepsala organizace WikiLeaks, která zveřejňovala informace z ukradených e-mailů šéfa její kampaně Johna Podesty, které podle amerických tajných služeb odcizili ruští hackeři.

"Nebyla to dokonalá kampaň, ale byla jsem na cestě k vítězství, dokud nepřišla kombinace Comeyho dopisu a ruských WikiLeaks," řekla někdejší první dáma, kterou většina průzkumů i těsně před volbami odhadovala jako vítězku.

Clintonová neodmítla osobní odpovědnost za svou prohru, část viny ale podle ní má i ruský prezident Vladimir Putin, který se podle tajných služeb snažil kampaň ovlivnit v Trumpův prospěch.

Podívejte se, jak Hillary Clintová poprvé promluvila po od inaugurace Donalda Trumpa: 

Video placeholde
VIDEO: Hillary Clintonová poprvé promluvila od inaugurace Donalda Trumpa • Twitter.com

"Šéf FBI Comey bylo to nejlepší, co se Hillary Clintonové kdy přihodilo, neboť jí dal omluvenku na mnoho špatných skutků! Vymyšlená historka Trump/Rusko je výmluvou, kterou demokraté zdůvodňují prohrané volby. Nevedl Trump prostě jen skvělou kampaň?" napsal na twitteru nynější prezident Trump.

Clintonová současného prezidenta kritizovala za přílišné používání twitteru či za jeho přístup k řešení severokorejské krize, kde oznamuje nečekané kroky, na jejichž přípravě by podle ní měl více spolupracovat s Čínou, Japonskem nebo Jižní Koreou.

"Znovu se stávám aktivistkou - a součástí (hnutí) odporu," naznačila Clintonová, že proti Trumpovi hodlá vystupovat i v budoucnu.