Clintonová v první debatě demokratů zabodovala, tvrdí analytici

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk/ap

Bývalá první dáma USA Hillary Clintonová podala v první televizní debatě demokratických uchazečů o křeslo amerického prezidenta vybroušený a připravený výkon. Podle analytiků upevnila svou pozici vůdčího kandidáta demokratů a ztížila rozhodování nynějšímu viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, na jehož vyjádření k vlastní kandidatuře se čeká.

Clintonová byla v debatě se čtyřmi rivaly podle odborníků oslovených agenturou Reuters pohotová a rozptýlila tak obavy, které k jejím šancím vyvolal skandál kolem používání soukromé adresy elektronické pošty v době, kdy zastávala funkci ministryně zahraničí.

Clintonová údajně úterním výkonem nejen zchladila ty, kdo vyzývají Bidena, aby vstoupil do boje o nominaci, ale také naděje vermontského senátora Bernieho Sanderse, který začal v poslední době ohrožovat postavení Clintonové jako hlavního uchazeče demokratů o prezidentský úřad.

„Patříte-li ke stoupencům Hillary a začali jste se o ni z jakéhokoli důvodu obávat, pak byste se nyní měli cítit dobře,“ řekl stratég demokratů Rodell Mollineau, který debatu sledoval.

Clintonová podle listu The New York Times ukázala, že je poučená z předchozích prezidentských debat

Čtyřiasedmdesátiletý Sanders dokonce Clintonové podal pomocnou ruku, když aféru kolem e-mailů zlehčil prohlášením, že Američany už toto téma unavuje, a sedmašedesátiletá Clintonová na to rychle opáčila, že ji také.

Dvaasedmdesátiletý Biden by si měl z večera podle znalců odnést ujištění o houževnatosti Clintonové. „Myslím, že teď má Biden menší prostor pro vstup do soutěže. Clintonová si vedla velmi dobře,“ řekl další analytik Brad Bannon. Sanders podle něj prokázal nejistotu v otázce kontroly nošení zbraní a zahraničí politiky. „Byl nervózní a zaujal obranářskou pozici. Když se jedná o krizi, chtějí Američané někoho klidného a rozvážného,“ řekl Bannon.

Stát Vermont je proti zpřísnění kontroly nošení zbraní a Sanders hlasoval proti zákonu. Když na to Clintonová poukázala, řekl, že se mu zákon zdál dlouhý a komplikovaný.

Zbraně Clintonové: humor a pohotovost

Clintonová na to opáčila, že tehdy byla v Senátu také a jí zákon připadal jasný a srozumitelný. K Sandersově obdivné poznámce týkající se zdravotního systému Dánska, řekla s potutelným úsměvem, že má Dánsko také ráda, avšak „tady jsme ve Spojených státech amerických“.

Když Sanders prohlásil v ostré kritice moci Wall Streetu, že nikoli Kongres řídí Wall Street, ale naopak, neodpustil si kousavou poznámku ani jeden z kandidátů Jim Webb a prohlásil, že si nemyslí, že je revoluce na pochodu.

Clintonová podle listu The New York Times ukázala, že je poučená z předchozích prezidentských debat, že se dokáže velmi dobře připravit a že se na rozdíl od většiny svých mužských konkurentů vyznačuje humorem a pohotovostí.

Znalci se shodují, že pokud nyní Biden prohlíží pole demokratických kandidátů, nemůže si nevšimnout, že si Clintonová svou pozici upevnila, zatímco Sanders získal mezi populisty volajícími po reformách, což obojí zúžilo Bidenův manévrovací prostor.

Zahraniční tisk: Trump republikánům prohrál volby