Deflace v Polsku klesla na rekordních 1,6 procenta

Spotřebitelské ceny v Polsku prohloubily v únoru meziroční pokles na nový rekord 1,6 procenta z lednového tempa 1,4 procenta. Oznámil to polský statistický úřad. Polská ekonomika je v deflaci už více než půl roku.

Inflace v Polsku spadla do záporných hodnot loni v červenci, což bylo poprvé od roku 1982, kdy se začal meziroční vývoj cen sledovat v měsíčních intervalech. Celoročně se naposledy ceny snížily v roce 1971. Do deflace sklouzla v posledních měsících i Evropská unie jako celek.

V únoru se meziměsíční pokles cen zmírnil na 0,1 procenta z lednového tempa 0,2 procenta. Výrazně se zpomalilo tempo zlevňování pohonných hmot, které jsou vedle cen potravin hlavním tahounem cenového poklesu. Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadovali, že meziročně ceny klesnou o 1,4 procenta.

Polská centrální banka na počátku března ve snaze bojovat s deflací snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na nové rekordní minimum 1,50 procenta. Zároveň ale oznámila, že se snižováním úvěrových nákladů v tomto ekonomickém cyklu končí.

Meziroční růst polské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zpomalil na tři procenta. V předešlém kvartálu ekonomika vzrostla o 3,3 procenta.