Diktátor Kim nevěří strýčkovi v Praze. Poslal špeha, píše jihokorejský deník

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: ctk

Armáda je páteří Kimovy moci
Kim čong-Un
Kim čong-Un se vyjadřuje k paprikám
Kim čong-Un
Kim Čong-un se svou ženou Ri Sol-ču
10
Fotogalerie

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se patrně rozhodl potají sledovat svého strýce Kim Pchjong-ila, který je od roku 2015 velvyslancem Severní Koreje v Praze. Mladý Kim zřejmě za strýcem poslal do Prahy špeha. S odvoláním na své zdroje to uvedl jihokorejský list Čoson ilbo. 

 

Třiašedesátiletý Kim Pchjong-il je synem bývalého severokorejského diktátora a zakladatele komunistického režimu v KLDR Kim Ir-sena. Před Českem působil 16 let jako velvyslanec v Polsku. Přesun z Varšavy do Prahy označil deník Čoson ilbo za snahu Kim Čong-una svého strýce oslabit.

 

V Polsku si Kim Pchjong-il vytvořil širokou síť vztahů a jako nejdéle sloužící velvyslanec na jednom místě posiloval svůj vliv. Tomu chtěl prý Kim Čong-un zabránit, a proto se rozhodl strýce náhle přesunout do České republiky.

Podle tvrzení hongkongského tisku z loňského roku se objevila snaha mezi bývalými vysoce postavenými činiteli KLDR, kteří uprchli do exilu, vytvořit jakousi exilovou vládu, do jejíhož čela by dosadili právě Kim Pchjong-ila. I to může být důvod, proč v Praze velvyslance sleduje vysoce postavený důstojník ministerstva státní bezpečnosti.

Kim Pchjong-il byl od konce 70. let v podstatě jen v exilu na různých diplomatických postech v Evropě, aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR. U svého otce, který v KLDR vládl od 40. let do roku 1994, prý upadl v nemilost kvůli svému nevázanému životnímu stylu.

Média také spekulují o tom, že díky velké fyzické podobnosti s otcem, kterého Severokorejci stále považují za poloboha, je pro severokorejskou vládu a tedy i Kim Čong-una politickou hrozbou.

Vše o Severní Koreji čtěte zde >>>