Dluhová krize ohrožuje Itálii, EU svolala mimořádnou schůzku

Itálie

Itálie

Evropský prezident Herman Van Rompuy svolal na zítřek setkání evropských špiček, které budou jednat o dluhové krizi v eurozóně. Reagoval tak na obavy, že Itálie by mohl být další obětí „řecké nákazy“.

Zdroje agentury Reuters potvrdily, že na pořadu jednání bude situace v Itálii, kterou v pátek postihl velký výprodej jejích aktiv. Mluvčí Van Rompuye Dirk De Backer to ale popřel. „Jedná se o koordinační schůzku, nikoli o krizový mítink,“ prohlásil.

Výnos desetiletého italského dluhopisu na konci týdne vzrostl na 5,28 procenta nad německé měřítko, a dostal se blízko oblasti 5,5 až 5,7 procenta, kterou někteří bankéři považují za varovnou.

Itálie má po Řecku druhý nejvyšší poměr státního dluhu k výkonu své ekonomiky mezi státy eurozóny. „Mnoho dní jako tento pátek nevydržíme. O Itálii se velmi obáváme,“ řekl agentuře nejmenovaný představitel Evropské centrální banky (ECB).

Pondělního jednání se kromě Van Rompuye zúčastní šéf ECB Jean-Claude Trichet, předseda evropské komise José Manuel Barroso a ekonomický komisař Olli Rehn. Bude se hovořit i o další vlně pomoci pro Řecko.

Obavy o Itálii dále prohlubuje nepřátelství mezi premiérem Silviem Berlusconim a ministrem financí Giuliem Termontim. Panují obavy, že Berlusconi se pokusí známého zastánce vládních škrtů a snižování státního dluhu zbavit funkce.

Dolů se vydaly i akcie největší italské banky UniCredit, v pátek ztratily 7,9 procenta, hlavní index milánské burzy se propadl o 3,5 procenta. Akcie UniCredit poklesly i kvůli obavám ze špatných výsledků zátěžových testů, které mají být zveřejněny 15. července.