Druhá Čína? Irák poroste desetiprocentním tempem

Ropné pole Rumaila v Iráku

Ropné pole Rumaila v Iráku Zdroj: profimedia.cz

Hrubý domácí produkt Iráku by měl růst příští tři roky v průměru desetiprocentním tempem ročně. Předpověděl to dnes viceguvernér irácké centrální banky Muzir Kásim. Má se o to zasloužit výrazný růst příjmů z těžby a vývozu ropy.

„Bez ropy by růst HDP podle mého názoru nepřekročil 4,5 procenta, ropný sektor ale tvoří 60 procent ekonomiky,“ řekl Kásim agentuře Reuters. Vládě ropný průmysl přináší 95 procent jejích příjmů.

Viceguvernér doufá, že po třech letech se růst HDP ještě zrychlí, pokud budou investice přicházet i do jiných sektorů, než je ropa a plyn. Podle odhadu americké vlády rostlo íránské hospodářství už loni o 9,9 procenta. Irák tak byl sedmou nejrychleji rostoucí ekonomikou světa.

Irák má čtvrté nejvyšší ropné rezervy na světě a nyní těží poprvé po třech desetiletích přes tři miliony barelů denně. Během příštích tří let chce svou produkci zdvojnásobit a v dalších letech ji chce díky investicím zahraničních ropných společností dostat až na konečných 12 milionů barelů denně.

Vývoz ropy z Iráku díky novým terminálům na jihu země nyní výrazně roste a v srpnu dosáhl 2,565 milionu barelů denně, nejvyšší úrovně za více než 30 let. Před rokem Irák těžil asi 2,1 milionu barelů denně. „Každý nárůst vývozu o 100 tisíc barelů denně zvyšuje HDP o více než 3,4 miliardy dolarů (asi 67 miliard korun) ročně,“ řekl Kásim.