Europarlament chce vědět, zda v EU byly tajné věznice CIA

Sídlo CIA v Langley, Virginia (USA)

Sídlo CIA v Langley, Virginia (USA) Zdroj: Carol M. Highsmith, Wikimedia

Evropský parlament vyzval unijní státy, aby prošetřily tvrzení o tom, že na jejich území údajně existovaly tajné věznice zapojené do programu americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Součástí usnesení europoslanců je také kritika mučicích výslechových praktik CIA.

Europoslanci chtějí, aby členské země ve vyšetřování vzaly v potaz nově zjištěné důkazy a aby trestně stíhaly osoby, které do možných operací CIA byly zapojeny. Také pověřili europarlamentní výbor pro občanské svobody, aby obnovil vyšetřování údajného převozu a nezákonného zadržování vězňů v rámci programu CIA v evropských zemích a aby do roka v této věci podal plénu zprávu.

Dnes přijaté usnesení je reakcí na loňskou zprávu amerického Senátu, která o rozsahu brutálních výslechových metod informovala a podle které tyto praktiky nepřinesly žádné dodatečné zpravodajské informace. Představitelé americké tajné služby ale takový senátní závěr zpochybňovali.

CIA v Evropě?
Po teroristických útocích z 11. září 2001, v době, kdy usilovalo o přijetí do NATO Rumunsko, Washington a Bukurešť prý jednaly o „podpůrných zařízeních pro CIA, která jí budou k dispozici pro její aktivity na území cizích států“.
Podle zprávy amerického Senátu o brutálních metodách, jež CIA po 11. září 2001 využívala při výsleších lidí podezřelých z terorismu, měla tato rozvědka tajné věznice v Thajsku, Afghánistánu, Rumunsku, Polsku a v Litvě. Rumunsko doposud nikdy nepřipustilo, že by na jeho území v minulosti existovaly tajné věznice CIA.