Fabergého vejce se vrací, nově vyrobený klenot míří do Kataru

Fabergého vejce z roku 1912

Fabergého vejce z roku 1912 Zdroj: diaper via Wikimedia Commons (CC-BY 2.0)

Vejce Fabergé patřila mezi ceněné součásti šperkovnic ruských carů a dodnes jsou vyhledávaná mezi sběrateli po celém světě. Nyní se vejce Fabergé vracejí - a první z nich, které bylo po 99 letech vyrobeno, se nyní vystavuje v katarském Dauhá.

Téměř století poté, co byla na počátku ruské revoluce zrušena výroba, začalo zlatnictví v ruském Petrohradě znovu vyrábět svůj nejslavnější produkt. Katarem inspirované vejce je vykládané perlami pocházejícími z tohoto státu Perského zálivu a jeho hodnota je dva miliony dolarů (téměř 48,5 milionu korun).

Od úterního večera se vystavuje na expozici šperků v katarském hlavním městě Dauhá. Nové vejce je nyní oficiálně na prodej, ale sběratelé budou pravděpodobně zklamaní - proslýchá se, že už ho předkoupil neupřesněný člen katarské královské rodiny. Rodina Fabergé vyrobila jen 50 vajec, než po revoluci v roce 1917 uprchla z Ruska. Nejslavnější „carská“ vejce si objednal Alexandr III. a Mikuláš II. jako dary pro své manželky a matky.

Do současnosti se dochovalo 42 vajec; Kreml vlastní deset z nich, zatímco britská královská rodina má tři v rámci své rozsáhlé sbírky šperků Fabergé.

Největším soukromým sběratelem je ruský miliardář Viktor Vekselberg, který koupil devět vajec před desetiletím od americké nakladatelské rodiny Forbes. Vekselberg je vydražil v londýnské aukční síni Sotheby's za odhadem 90 až 120 miliónů dolarů a převezl je zpět do Ruska.