Filmaři z Hollywoodu možná vědí o zásahu proti bin Ládinovi příliš

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin

Američtí vyšetřovatelé se snaží zjistit, jestli administrativa prezidenta Baracka Obamy nedala filmovým tvůrcům k dispozici příliš mnoho detailů z operace vedoucí k dopadení šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Informace má k dispozici hollywoodská režisérka Kathryn Bigelowová, která nyní připravuje film mimo jiné o honbě za bin Ládinem. Uniklé zprávy podle kritiků již údajně vedly k diplomatickým nedorozuměním například v Pákistánu.

Šéf výboru pro vnitřní bezpečnost Sněmovny reprezentantů, republikán Peter King, vyjádřil obavu, že pokud bude s filmaři spolupracovat CIA a Pentagon, povede to ke zhoršení jejich dobré pověsti a k podobným incidentům, jako bylo zatčení Pákistánců, kteří podle pákistánských úřadů pomáhali americké rozvědce při operaci.

Jako důkaz zveřejnil King dokumenty Pentagonu a Ústřední zpravodajské služby (CIA), které hovoří o připravované spolupráci se zábavním průmyslem.

Již v srpnu King vyjádřil obavu, že filmaři dostali „přístup na nejvyšší úrovni k informacím o nejtajnější misi v historii“. Mluvčí Bílého domu Jay Carney v reakci na to popřel, že by byly předány tajné informace. Jediné podrobné informace podle něj pocházely z prohlášení Bílého domu, vydávaných v každodenních briefinzích.

Mluvčí CIA Jennifer Youngbloodová uvedla, že se CIA v rámci komunikace s veřejností snaží být otevřená, a spolupracuje proto již léta se zábavním průmyslem. „Naším cílem je přesné zobrazení mužů a žen v CIA, jejich poslání a jejich příspěvku ke službě veřejnosti“ uvedla. „Je jasné, že nejdůležitější částí naší mise je samozřejmě ochrana národní bezpečnosti,“ dodala. Režisérka Bigelowová, která natočila například film Smrt čeká všude, spolu se scénáristou Markem Boalem v srpnu informovala, že pracuje na filmu již několik let. Snímek se bude věnovat třem posledním administrativám, tedy prezidentů Billa Clintona, George Bushe a Baracka Obamy, a strategiím ministerstva obrany a CIA. Do kin by měl přijít na konci tohoto roku.