Finsko od Řeků záruky za úvěr nedostane, tvrdí irský ministr

Finsko schválilo pomoc Portugalsku

Finsko schválilo pomoc Portugalsku

Finsko zřejmě nedostane požadované záruky za úvěr, který má v rámci svého příspěvku poskytnout na záchranu Řecku. Kontroverzní bilaterální dohoda, kterou Helsinky uzavřely s Aténami, byla údajně zrušena a teď se pracuje na alternativním řešení. Řekl to dnes irský ministr financí Michael Noonan. Podobnou dohodu, jakou mělo Finsko, chtělo i několik dalších zemí eurozóny.

„Jak jsem pochopil, dohoda o poskytnutí záruk mezi Finskem a Řeckem už není aktuální. Jedná se o jiných opatřeních, která budou ke kompenzaci využita,“ řekl výboru pro finanční služby irského parlamentu Noonan, jehož cituje agentura Reuters.

Noonan také řekl, že Dublin možná bude muset zhoršit výhled ekonomiky na příští rok, až v říjnu předloží návrh rozpočtu. „Zdá se, že budeme muset aktualizovat odhad růstu na rok 2012,“ řekl. „Teď počítáme na rok 2012 s růstem o 2,5 procenta, ale protože globální situace se mění, možná budeme muset ten odhad snížit. Zatím si tím ale nejsme jisti,“ dodal.

Dohodu mezi Finskem a Řeckem kritizovalo především Rakousko, podle něhož by se mělo se všemi členskými zeměmi zacházet stejně. Podle kritiků také hrozilo, že kdyby se o záruky za svou část úvěru přihlásili všichni, Řecko by patrně potřebovalo mnohem víc peněz. O záruku za úvěr se začalo zajímat například i Nizozemsko, Slovensko a Slovinsko.

Zdroj z německé vlády řekl, že ministři financí Německa, Nizozemska a Finska se v úterý sejdou v Berlíně, aby otázku záruk projednali. Analytici už dříve uvedli, že pokud v této otázce vznikne spor, může být v ohrožení celý druhý záchranný program Řecka.