Finský prezident Putinovi: Někteří lidé hovoří o obnovení studené války

Vladimir Putin a Sauli Niinisto

Vladimir Putin a Sauli Niinisto Zdroj: ctk

Za pokus oživit hospodářské vztahy mezi Ruskem a Finskem po zavedení protiruských sankcí moskevská média označují cestu do jihoruského Soči, kterou podnikl finský prezident Sauli Niinistö. S ruským hostitelem Vladimirem Putinem jednal také o ukrajinské krizi a řekl, že vyhlášené sankce poškozují obě strany. Ze Soči Niinistö zamíří do Kyjeva, kde se podle finské prezidentské kanceláře setká s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Protože sankce byly bezprostředně vyvolány ukrajinskou krizí, měli by se o její ukončení postarat všichni, řekl Niinistö v Soči. „Ukrajinská katastrofa se dotkla všech, někteří lidé hovoří o obnovení studené války,“ upozornil finský prezident. „Jistou škodu“ podle něj utrpěly i tradiční dobré vztahy mezi Ruskem a Finskem.

Finsko se řadí k zemím EU, které sankcemi utrpěly nejvíc. Přesto se finská vláda snaží vyhnout podezření, že je v jednotném postupu Evropy vůči ruské expanzi na Ukrajině slabým článkem. Niinistö prohlásil, že během jednání s Putinem chtěl navázat na „všechno, co mají společné Rusové a Finové žijící na obou stranách hranic“.

Putin a Niinistö shodli na tom, že vyvinou maximální úsilí k ukončení ukrajinského konfliktu. „Uděláme všechno pro to, aby vojenský konflikt co nejdřív skončil, aby se podařilo navázat dialog zainteresovaných stran a k potřebným aby se dostala humanitární pomoc,“ řekl ruský prezident podle agentury ITAR-TASS. Jeho finský kolega dodal, že názory ruské a finské strany na dodávku humanitárního nákladu na východ Ukrajiny jsou totožné.

Putin je z bojů znepokojen

„Sdílíme vážné znepokojení z rozsáhlých bojových operací na jihovýchodě Ukrajiny a ze skutečné humanitární katastrofy, která tam nastala,“ prohlásil Putin. Putin v rozhovoru s finským hostem upozornil, že objem obchodu mezi oběma zeměmi se loni snížil o osm procent. Důvodem byly prý nejen čistě hospodářské faktory, ale i měnící se politické poměry. Niinistö souhlasil s názorem, že v důsledku ukrajinské krize se obě země ocitly „v nové situaci“.

Dnešní finsko-ruský summit v Soči byl prvním Putinovým jednáním na ruské půdě s vysokým politikem Evropské unie od únorové olympiády v Soči. Niinistö už předem varoval, že do Ruska nepřijíždí jako prostředník ve sporu mezi Moskvou a Bruselem. Chce prý ale přesto usilovat o otevření komunikačních kanálů.