Firma Facebook změní název. Británie uzavřela partnerství s Billem Gatesem

Společnost Facebook se chystá podle serveru The Verge změnit svůj název. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg (na snímku) jej představí příští týden.

Společnost Facebook se chystá podle serveru The Verge změnit svůj název. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg (na snímku) jej představí příští týden. Zdroj: e15.cz

Jeden z nejbohatších lidí světa Bill Gates (vlevo) a britský premiér Boris Johnson uzavřeli dohodu, že společně investují 400 milionů liber do zelených energií a technologií.
Firmy Amazon, IKEA či Unilever se zavázaly, že k roku 2040 bude námořní přeprava jejich zboží zcela bezemisní.
Firmy Amazon, IKEA či Unilever se zavázaly, že k roku 2040 bude námořní přeprava jejich zboží zcela bezemisní.
Firmy Amazon, IKEA či Unilever se zavázaly, že k roku 2040 bude námořní přeprava jejich zboží zcela bezemisní.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Facebook se přejmenuje, tvrdí The Verge

Šéf a spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se chystá změnit název své společnosti, informuje s odvoláním na své zdroje server The Verge. Zuckerberg by měl nové jméno odhalit na výroční konferenci Facebooku ve čtvrtek 28. října. Podle The Verge je ale možné, že informace unikne na veřejnost dříve a změna má zřejmě symbolizovat, že technologický gigant už nechce být vnímán jen jako provozovatel známé sociální sítě. Mluvčí společnosti odmítl zprávu komentovat. Facebook patří k největším korporacím světa, celosvětově zaměstnává přes 60 tisíc lidí a do jeho portfolia patří i sociální média Instagram nebo WhatsApp.        

Británie a Gates investují do zelených energií

Britský premiér Boris Johnson v úterý oznámil, že vláda Spojeného království uzavřela partnerství s americkým miliardářem a spoluzakladatelem společnosti Microsoft Billem Gatesem. Británie a Gates na základě této dohody společně investují 400 milionů liber, přes dvanáct miliard korun, do rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Program jednoho z nejbohatších podnikatelů světa by měl ostrovnímu státu pomoci dosáhnout uhlíkové neutrality k roku 2050. Zpráva přichází pouhé dva týdny před konáním světového klimatického summitu COP 26, jejž bude na začátku listopadu hostit právě Velká Británie. Ta se stejně jako zbytek Evropy aktuálně potýká s energetickou krizí.    

Z trhů a burz 

Akciové trhy v USA zpevnily, evropské uzavřely smíšeně

Americké akcie v úterý posilovaly. Vzhůru je táhly zejména technologie a zdravotnický sektor. Index S&P 500 vzrostl o 0,74 procenta. Dow Jones se zvýšil o 0,56 procenta a Nasdaq Composite vyrostl o 0,71 procenta. O téměř čtyři procenta stoupla hodnota bitcoinu, který se obchodoval za více než 63 tisíc dolarů. Ve výrazném růstu pokračovala také ropa. Evropské burzy se včera na směru neshodly. Zatímco britský benchmark FTSE 100 uzavřel v zisku 0,19 procenta a německý DAX stoupl dokonce o 0,27 procenta, francouzský CAC 40 o 0,05 procenta oslabil.   

Amazon, Tchibo či IKEA chtějí bezemisní dopravu

Celkem devět velkých nadnárodních korporací se zavázalo, že nejpozději k roku 2040 budou přepravovat své zboží výhradně na lodích, které používají bezemisní paliva. Je mezi nimi například americký internetový prodejce Amazon, britský potravinářský gigant Unilever, německý řetězec Tchibo, francouzský výrobce pneumatik Michelin či švédský nábytkář IKEA. „Tento agresivní cíl by měl přimět přepravní průmysl k rychlejší dekarbonizaci,“ uvedly firmy ve společném prohlášení. Lodní doprava, která přepravuje devadesát procent světového zboží, produkuje každoročně zhruba stejné množství skleníkových plynů jako celé Německo.    

Tweet dne

Dosluhující ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) vyzval prezidentova spolupracovníka Martina Nejedlého, aby vrátil diplomatický pas.

Stane se dnes

  • Na dnešním plenárním zasedání Evropského parlamentu se bude probírat například strategie výroby zdravějších potravin a zajištění potravinové soběstačnosti nazvané „Od zemědělce ke spotřebiteli“.
  • Vyšetřovací komise brazilského senátu se chystá obvinit prezidenta Jaira Bolsonara z několika trestných činů, kterých se měl dopustit při řízení země během koronavirové pandemie. 
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v zemích Evropské unie za měsíc září.
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky zveřejní americká automobilka Tesla.