Forint prudce oslabuje. Reaguje na možné snížení ratingu Maďarska

Kurz maďarského forintu dnes prudce oslabil a vůči euru se dostal až do těsné blízkosti svého historického minima. Trh vyděsila zpráva, že by hned dvě velké ratingové agentury mohly srazit úvěrový rating Maďarska do podřadné kategorie. Tam jsou dluhopisy, které nejsou vhodné k investování. Ostatní měny ve středoevropském regionu rovněž klesají, ovšem v mnohem menším rozsahu.

Forint k euru kolem poledne ztrácel už 1,5 procenta a prodával se v kurzu kolem 315,40 HUF/EUR. Tak výrazné výkyvy jsou u kurzů měn vidět jen zřídka, měny se v průběhu dne většinou nevychylují o víc než půl procenta, zpravidla ale jen v řádu desetin procent. Historické minimum činí 317,45 HUF/EUR a je z března 2009.

„Trh je dost mělký a euro vůči dolaru klesá, takže určité oslabení už je tím (v případě forintu) dáno. Forint je ale v celém regionu jednoznačně nejslabší,“ sdělil jeden z obchodníků v Budapešti, jehož citovala agentura Reuters.

Agentura Fitch Ratings v pátek snížila výhled maďarského ratingu ze stabilního na negativní, což znamená, že by v blízké době mohla snížit i samotný rating. Fitch to odůvodnila výrazným zhoršením ekonomické a finanční situace v eurozóně, ale i kroky maďarské vlády, které narušily důvěru investorů.

„Důvěru investorů nahlodala mimo jiné také opatření ve fiskální politice a plán umožnit splácení devizových hypoték pod tržním kurzem,“ uvedla Fitch.

Prozatím Fitch známky dlouhodobých devizových závazků i dluhů v domácí měně potvrdila na BBB- a BBB, což je stále ještě v investiční kategorii. Pokud by se maďarské známky snížily, ocitly by se v neinvestiční „podřadné“ kategorii BB. Konkurenční agentura Standard & Poor's umístila rating Maďarska do režimu pozorování.