Francie předložila Radě bezpečnosti OSN rezoluci o boji proti IS

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži Zdroj: ctk/AP

Francie předložila Radě bezpečnosti Organizace spojených národů návrh rezoluce, která vyzývá k přijetí "všech opatření" nutných ke zničení radikální organizace Islámský stát (IS). Informovala o tom agentura AFP. IS se přihlásil k zodpovědnosti za páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly 129 obětí. Prezident François Hollande zároveň nařídil zintenzivnit nálety na pozice IS nejen v Sýrii, ale i v sousedním Iráku.

Text navrhované rezoluce vyzývá členské země OSN, aby „zdvojnásobily své úsilí a koordinovaly své snahy předcházet a bránit teroristickým činům“ páchaným především radikály z organizace Islámský stát a z dalších teroristických skupin napojených na Al-Káidu.

Francouzský prezident François Hollande po zasedání bezpečnostní rady zároveň oznámil, že nařídil zintenzivnit letecké údery proti pozicím radikálů z IS nejen na území Sýrie, ale i sousedního Iráku. Francie už krátce po atentátech intenzitu útoků na pozice islamistů v Sýrii zvýšila. Podle dnešního prohlášení armádního mluvčího zničilo francouzské letectvo od té doby 35 cílů. Ve středu vyrazila do východního Středomoří také letadlová loď Charles de Gaulle.

Přesun extremistů z Rakky do Mosulu

Ve středu syrská organizace na ochranu lidských práv SOHR informovala, že radikálové samozvaného Islámského státu se i s rodinami přesouvají kvůli zesíleným náletům ze syrské Rakky, která byla dosud jejich baštou, do iráckého Mosulu. Civilistům ale prý v odchodu brání. Francie se do bombardování cílů IS v Iráku zapojila loni v září. Stala se první zemí, která se oficiálně přidala k americkým náletům. Letos v září francouzské letouny provedly první průzkumné lety nad Sýrií. Do leteckých úderů se zapojily 27. září.

O situaci v Sýrii i o probíhajícím vyšetřování pátečních atentátů v Paříži dnes Hollande hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Podle Elysejského paláce se oba politici shodli na společném cíli, kterým je zničení IS. Hollande se s Obamou osobně setká příští úterý ve Washingtonu, o dva dny později bude jednat v Moskvě také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Už v pátek se kvůli koordinaci boje s terorismem Hollande v Paříži sejde také s marockým králem Muhammadem VI. Některá francouzská média během dneška informovala o tom, že zprávu o pobytu údajného strůjce pátečních atentátů Abdelhamida Abaaouda, Belgičana marockého původu, na pařížském předměstí Saint-Denis poskytla Paříži právě marocká tajná služba.