Holmes se na útok v kině zřejmě připravoval celé měsíce

Denver, útok

Denver, útok Zdroj: CTK

James Holmes, obviněný ze zastřelení dvanácti lidí a zranění desítek dalších v Denveru při premiéře filmu o Batmanovi Temný rytíř povstal, se na útok zřejmě připravoval dlouho dopředu. Policie to uvedla poté, co zneškodnila nástražná zařízení s výbušninami v jeho bytě, a může tak sbírat důkazy.

Muž je nyní držen pro svoji vlastní bezpečnost v samovazbě a dnes má stanout před soudem. Za rodinami obětí v neděli zamířil prezident Barack Obama.

„Byli jsme zpraveni o tom, že podezřelý v uplynulých čtyřech měsících obdržel velké množství zásilek jak do práce, tak na svoji domácí adresu. To začíná vysvětlovat, jak se mu dostaly do rukou všechny ty zásobníky a munice,“ řekl včera novinářům policejní šéf Dan Oates z denverského předměstí Aurora.

Čtěte také:

Krvavá premiéra Batmana v Denveru: šílený střelec zabil 12 lidí

Regulace zbraní v USA? Změna se nečeká ani po střelbě v Denveru

Zdůraznil, že se v životě ještě nikdy nesetkal s něčím podobným. „Tento byt byl navržený tak, aby spolehlivě zabil každého, kdo tam vstoupí,“ přiblížil policista. Holmes ale o výbušninách sám policisty informoval.

Motivy čtyřiadvacetiletého studenta neurologie, mezi jehož oběťmi je i šestiletá dívka, však zatím zůstávají nejasné. V jeho rejstříku doposud figurovala jen pokuta za překročení rychlosti.

Okolí ho popisuje jako tichou a plachou osobu, policejní zástupci ale hovoří o tom, že je zřejmě duševně nepříčetný. Mluví o sobě jako o Jokerovi, psychopatickém protivníkovi filmového hrdiny Batmana. Této stylizaci odpovídají také jeho na oranžovo nabarvené vlasy.

James HolmesJames Holmes | CTKJames Holmes

Warneři reagují na střelbu

Režisér Christopher Nolan, herec Christian Bale i studio Warner Bros. vyjádřili smutek ihned po pátečním incidentu. Studio zrušilo veškeré promoakce včetně slavnostní pařížské premiéry. Zástupci Warner Bros. zároveň oznámili, že nebudou zveřejňovat odhady tržeb snímku za premiérový víkend, což je jeden z nejprestižnějších ukazatelů úspěchu filmu. Podle magazínu Variety se páteční tržby vyšplhaly k částce 75 milionů dolarů, což by dle odhadů odpovídalo víkendovým tržbám kolem 170 milionů dolarů.