Hrozba brexitu vystrašila investory, libra prudce oslabila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Aurelien Guichard via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Britská libra včera zažila nejhorší den od loňského srpna. Vůči americkému dolaru oslabila o více než 1,5 procenta. Což je pro měnové trhy velmi výrazný jednodenní pohyb. Nahoru šly i výnosy britských vládních dluhopisů, cena vládních obligací tedy spadla.

Hrozba britského odchodu z Evropské unie, takzvaný brexit, bude mít podle analytiků na trhy stejně negativní dopad jako skotské referendum o nezávislosti v roce 2014 či loňské parlamentní volby. Britské finanční trhy tak čekají minimálně čtyři měsíce nejistoty.

Obchodníci na finančních trzích se včera chovali, jako by to bylo poprvé, co o referendu o vystoupení Spojeného království z EU slyší. Ještě na počátku roku řada analytiků věštila libře pád až k 1,30 dolaru za libru. Včerejší pokles na 1,41 dolaru za libru by tedy nemusel být důvodem k nějakému bití na poplach. Přesto se tak ale stalo.

„Pokud libra uzavře pod 1,42 dolaru, otevírá to prostor k dalšímu oslabování,“ napsal Kit Juckes z Société Générale. „Myslím, že až do samotného hlasování uvidíme další oslabení libry. Válka slov obou znesvářených táborů rozpoutává u investorů nejistotu,“ dodal Juckes na adresu zastánců i odpůrců setrvání v unii.

Do ohnivé debaty o vystoupení z EU se vložila také ratingová agentura Moody’s, která uvedla, že pokud Londýn ukáže Bruselu záda, udělí jeho úvěrovému hodnocení Aa1 negativní výhled.