Hurikán Matthew si na Haiti vyžádal již přes 800 obětí

Následky hurikánu Matthew na Haiti

Následky hurikánu Matthew na Haiti Zdroj: reuters

hurikán Matthew
hurikán Matthew
hurikán Matthew
hurikán Matthew
hurikán Matthew
18
Fotogalerie

Haitské úřady evidují už 842 obětí hurikánu Matthew. Oznámila to agentura Reuters. Informace o nových obětech přicházejí z odlehlých oblastí ostrova, které byly dosud kvůli následkům hurikánu odříznuty od okolního světa. Pentagon oznámil, že k haitským břehům vyslal na pomoc obojživelnou vojenskou loď USS Mesa Verde.

Téměř 200 mrtvých bylo nalezeno na západě Haiti, kam se až nyní záchranáři dostali. Několik tamních vesnic bylo zaplaveno, ve farmářské obci Chantal zahynulo kolem 90 lidí a desítky dalších se pohřešují. Do provizorních přístřeší se na ostrově uchýlilo kolem 61 500 lidí, kterým živel zničil domovy.

Americká armáda vyslala k břehům Haiti obojživelnou transportní loď USS Mesa Verde, která má pomáhat záchranářům. Podle Pentagonu má loď na palubě tři těžké vrtulníky, stavební techniku a cisterny s vodou. Loď navíc dokáže denně produkovat zhruba tři hektolitry pitné vody a je naložena zásobami potravin a hygienického materiálu. Plavidlo má také operační sál s týmem chirurgů.

Matthew je nejsilnějším hurikánem v oblasti za devět let a na Haiti, které je nejchudší karibskou zemí, způsobil nejhorší humanitární krizi od roku 2010, kdy po ničivém zemětřesení zemi postihla epidemie cholery.

OSN odhaduje, že s následky hurikánu se nyní potýká na 350 tisíc obyvatel a že několik desítek tisíc osob živel připravil o střechu nad hlavou. Například město Jérémie, jež obývá asi 40 tisíc lidí, bylo téměř zničeno.