Indičtí miliardáři chudnou kvůli měnové reformě

Indické bankovky

Indické bankovky Zdroj: Tomáš Stingl

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Měnová reforma v Indii ukrojila tamním boháčům nemalou část jejich jmění. Podle Hurun Global Rich List žije v Indii stovka miliardářů. Před rokem jich bylo o jedenáct víc. Demonetizace prakticky ze dne na den zrušila bankovky o hodnotách 500 a 1000 rupií.

"Indie má za sebou těžký rok, jehož příčinou byla vládní politika a demonetizace," uvedl k reportu Anas Rahman Junai, generální ředitel Hurun Report v Indii. "Přesto se domníváme, že do budoucna by mohlo dojít ke zprůhlednění indické ekonomiky a nakonec může mít celá reforma pozitivní dopad," dodal.

Zatímco zrušení bankovek s vysokou nominální hodnotou obralo o majetek celou řadu magnátů, nové prostředí nečekaně jednoho boháče vytvořilo. Důraz na bezhotovostní platby přinesl úspěch firmě Paytm, která se specializuje na online platební systémy. Šéf firmy Vijay Sharma Shekhar se tak probojoval do klubu miliardářů.

Jak dodává zpráva, průměrný věk miliardáře v Indii je 64, v drtivě většině jde o muže. Nejvyšší koncentrace indických miliardářů - konkrétně 21 - podniká ve farmaceutickém průmyslu. Nejčastějším domovem je Bombaj. Globálně Indie sklouzla na čtvrté místo mezi země s největší koncentrací miliardářů. Seznam už delší dobu vede Čína s listem 602 miliardářů.

Indický premiér Naréndra Módí počátkem listopadu oznámil zrušení bankovek 500 a 1000 rupií jako krok, který pomůže v boji proti korupci, daňovým únikům a stínové ekonomice. V zemi to vyvolalo velký rozruch a chaos a někteří technologicky znalí Indové kupovali bitcoiny.