Írán couvl z hrozeb uzavřít Hormuzský průliv, manévry pokračují

Írán

Írán Zdroj: CTK

Debaty o možném uzavření strategického Hormuzského průlivu, kterým v posledních dnech vyhrožoval Írán, jsou řečmi z minulosti. Řekl to velitel íránských Revolučních gard, napsala agentura AP. Zároveň ale varoval, že Teherán má jiné způsoby, jak reagovat na agresi ze strany Západu.

„Debata o uzavírání Hormuzského průlivu patří do pět let vzdálené minulosti,“ uvedl velitel Revolučních gard Masúd Džazairí na internetových stránkách těchto ozbrojených oddílů. Neuvedl, jaké prostředky Írán případně proti Západu má.

Různí íránští představitelé v uplynulých dnech varovali, že Teherán uzavře Hormuzský průliv, který je branou do Perského zálivu a kterým je dopravováno velké množství světové ropy, pokud budou uvaleny sankce na export této suroviny z Íránu. Spojené státy vzkázaly Íránu, že uzavření této klíčové mořské cesty nebudou tolerovat.

Úvahy o sankcích reagují na ambice Teheránu v nukleárním programu. Írán nedokázal, že se zabývá jenom mírovou jadernou technologií, jak jeho představitelé tvrdí.

Hormuzský průliv

Hormuzský průlivHormuzský průliv | Wikimedia

Írán zkouší rakety v blízkosti amerických válečných lodí

Manévry íránské armády na moři ale pokračují. Námořnictvo v Perském zálivu vyzkoušelo raketu středního doletu. Podle místní televize se dokáže zbraň vyhnout radarovému zaměření. Íránský kontradmirál Mahmúd Músáví řekl, že dnes ještě budou otestována torpéda. Desetidenní manévry se konají od minulého týdne v moři v pásmu širokém 2000 kilometrů.

Dle agentury AP přesahují oblast Hormuzského průlivu a sahají i do Indického oceánu a Adenského zálivu, tedy do vod, v jejichž blízkosti jsou americké válečné lodě.

Americký prezident Barack Obama v sobotu podepsal zákon, který má zredukovat íránské příjmy z prodeje ropy. Vztahuje se na zahraniční finanční instituce, které obchodují s íránskou centrální bankou.

Šéf íránské obchodní komory Mohammad Nahávandján označil tento krok USA za neopodstatněný. Sankce prý budou mít opačný dopad, protože si Írán a jeho obchodní i ekonomičtí partneři najdou alternativy. „Sankce zvýšily cenu obchodních a ekonomických transakcí, ale nikoli politiku Íránu,“ řekl.