Islamisté sťali Brita Hainese. Vraždy budou potrestány, reaguje Západ

stětí britského humanitárního pracovníka Davida Hainese

stětí britského humanitárního pracovníka Davida Hainese

Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili na internetu video zachycující vraždu britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. Pravost videozáznamu v neděli potvrdilo britské ministerstvo zahraničí. Haines je za poslední měsíc třetím západním rukojmím, kterého bojovníci IS před kamerou brutálním způsobem připravili o život. Čin už ostře odsoudila řada západních lídrů, britský premiér David Cameron jej označil za "čiré zlo".

Podle Camerona jeho vláda udělá „vše, co je v jejích silách, aby vrahy dopadla“. „Je to ohavná, děsivá vražda nevinného humanitární pracovníka. Soucítím s rodinou Davida Hainese, který projevil mimořádnou odvahu a sílu v této tvrdé zkoušce,“ uvedl premiér. Cameron na dnešek svolal mimořádnou schůzku šéfů armády a bezpečnostních složek.

Existenci videozáznamu s předpokládaným Hainesovým stětím potvrdilo britské ministerstvo zahraničí. Pravdivost nahrávky, která byla publikována v sobotu večer, zatím nebyla ověřena. Podle agentury Reuters jsou nicméně záběry podobné zaznamenaným vraždám Foleyho a Sotloffa.

Ohavné vraždy, které budou potrestány, reagují vlády

Americký prezident Barack Obama hovořil o „barbarské vraždě“ a slíbil, že USA budou spolupracovat s Británií a dalšími státy na tom, aby byli vrazi postaveni před soud.

Vraždu příkře odsoudila také Francie, která vyzvala k mezinárodní mobilizaci proti IS. „Odporná vražda Davida Hainese opět ukazuje, že mezinárodní společenství musí mobilizovat proti Daíš,“ uvedl v prohlášení Elysejský palác, který pro IS použil arabský akronym staršího názvu tohoto hnutí. To je podle Elysejského paláce odpornou a zbabělou organizací. Podle německé kancléřky Angely Merkelové jde o „ohavný a barbarský“ čin, který musí být potrestán.

Další "vzkaz"

Na videozáznamu označeném „Vzkaz spojencům Ameriky“ maskovaný muž, který je oblečený v černé barvě a mluví s britským přízvukem, prohlašuje, že smrt Brita je odplatou za slib vlády v Londýně vyzbrojit Kurdy v severním Iráku pro boj proti Islámskému státu.

„Tento Brit musí zaplatit za váš slib vyzbrojit (kurdské milicionáře) pešmergy proti Islámskému státu,“ říká maskovaný muž, který stojí nad klečícím Hainesem oblečeným v oranžové kombinéze. Vzápětí je na videu vidět, jak muži setne hlavu.

Na konci nahrávky je ukázán další rukojmí, který má být zabit, pokud britská vláda bude dál podporovat boj proti Islámskému státu, píše agentura Reuters. Podle americké stanice NBC čtyřiačtyřicetiletý otec dvou dětí ze skotského Perthu Haines v minulosti spolupracoval s několika humanitárními organizacemi. Byl zajat loni v Sýrii s jedním spolupracovníkem, kterého věznitelé před několika měsíci propustili. Haines měl prý z minulosti armádní zkušenost a znal dobře nebezpečné oblasti.

Videozáznam s údajnou brutální vraždou Hainese se objevil jen pár hodin poté, co jeho rodina v sobotu vyzvala mužovy únosce, aby ji kontaktovali.

David Haines, 44 let
- Rodák z anglického Holdernesssu vyrůstal ve Skotsku
- Haines se jako pracovník německé humanitární organizace Arbeiter Samariter Bund (ASB) v letech 1999 až 2004 podílel na obnově zničených oblastí v Chorvatsku.
- V roce 2011 se Haines připojil k charitativní organizaci Handicap International a odjel do Libye, kde pomáhal invalidům. Předloni působil jako pozorovatel v Jižním Súdánu. Loni se rozhodl jako čerstvý spolupracovník francouzské humanitární organizace ACTED odjet do Sýrie.
- Zajat byl v březnu 2013, deset dní po svém příjezdu do Sýrie, poblíž uprchlického tábora na severu země spolu s jedním spolupracovníkem, kterého věznitelé před několika měsíci propustili.