Jméno možného viceprezidenta Romney zatím tají

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: reuters

Nejen republikáni si v posledních týdnech lámou hlavu s tím, jaké jméno se objeví na kandidátce republikánů po boku Mitta Romneyho. Jasněji může být už tento týden. V letovisku Park City v Utahu se Romney o víkendu kromě sponzorů setkal i s několika možnými kandidáty na partnera pro dobytí Bílého domu.

Nejčastěji se skloňuje jméno Tima Pawlentyho, jenž sám bojoval o prezidentskou nominaci, ze závodu ale vypadl dlouho před začátkem primárek. Bývalý guvernér Minnesoty se mohl stát pravou rukou prezidentského kandidáta již před čtyřmi lety. John McCain dal ale tehdy přednost Sarah Palinové. Podle některých analytiků má proto Pawlenty jakousi auru „neúspěchu“, která mu při výběru nepomůže.

Možnými kandidáty jsou i kongresman Paul Ryan, jeden z nejdůležitějších ekonomických mozků republikánů, a senátor Rob Portman. Zajímavou volbou by mohl být také Marco Rubio, senátor za stát Florida a vycházející hvězda strany. Oblíbenec Tea Party je potomkem kubánských emigrantů a jeho přítomnost v kampani by Romneymu mohla pomoci zvednout preference u Američanů hispánského původu, kteří dosud volí téměř výhradně demokraty.

O tom, že výběr spolukandidáta může být pro vývoj kampaně určující, vědí Američané svoje. Několikrát v dějinách nedostatečně prověřený kandidát zničil slibně rozjetou kampaň i kariéru aspirujícího prezidenta. Všichni zájemci o post Romneyho viceprezidenta tak musí vyplnit hloubkový dotazník a jejich pravdomluvnost prověřuje podle deníku Washington Post na dvě stě právníků.

Celý proces je úzkostlivě utajován a kromě samotného Mitta Romneyho tak zatím podrobnosti zná jen jeho dlouholetá poradkyně Beth Myersová.