K útokům v Paříži se hlásí Islámský stát. Hollande: Je to válka

Teroristické útoky zorganizoval Islámský stát, oznámil francouzský prezident François Hollande

Teroristické útoky zorganizoval Islámský stát, oznámil francouzský prezident François Hollande Zdroj: ctk/ap

Teroristické útoky v Paříži
Pařížský stadion Stade de France po teroristickém útoku
Pařížský stadion Stade de France po teroristickém útoku
Pařížský stadion Stade de France po teroristickém útoku
Teroristické útoky v Paříži
16
Fotogalerie
Za atentáty v Paříži stojí organizace Islámský stát (IS). Po schůzce krizového štábu to řekl francouzský prezident François Hollande. IS se k útokům krátce poté sám přihlásil. Prezident označil útoky, při nichž zemřelo přes 120 lidí, za akt války. K uctění obětí vyhlásil třídenní smutek a rovněž zvýšil bezpečnostní opatření na nejvyšší stupeň.

IS v prohlášení tvrdí, že osm jeho bojovníků vybavených automatickými puškami a pásy s výbušninami zaútočilo v různých částech srdce francouzské metropole, které si dobře prostudovali. Cílem prý bylo ukázat Francii, že zůstává hlavním cílem, pokud bude pokračovat ve své dosavadní politice. V prohlášení se také uvádí, že útoky byly reakcí na urážky muslimského proroka a na letecké útoky na území Islámského státu.

Krátce předtím skupina zveřejnila nedatované video, na němž hrozí útoky specificky Francii. „Dokud budete bombardovat, nebude žít v klidu. Budete se bát vyrazit i na nákup,“ říká arabsky muž s plnovousem obklopený dalšími muži. Vyzývá také muslimy, kteří nemohou odjet do Sýrie, aby útočili ve Francii. „Máte přikázáno bojovat proti bezvěrcům, kdekoli je najdete. Nač čekáte? K dispozici jsou zbraně a automobily a připraveny jsou také cíle. K dispozici je také jed, tak otravte vodu a jídlo aspoň jednomu z nepřátel alláha,“ říká mluvčí.

Hollande také oznámil, že vystoupí na pondělní mimořádné schůzi parlamentu. Útoky byly podle něj naplánovány a zorganizovány v zahraničí s pomocí poskytnutou ve Francii.

„To, co stalo včera je válečný akt, který byl spáchán teroristickou armádou DAIŠ (IS). Byl připraven, zorganizován, naplánován v cizině s pomocí zevnitř, což se objasní při vyšetřování,“ řekl Hollande.

Útoky označil za „naprosté barbarství“ a řekl, že „Francie bude nelítostná“. Ještě v noci ujistil, že vláda přijme veškerá opatření nezbytná k zajištění bezpečnosti občanů. Ode dneška platí výjimečný stav, který umožňuje policii omezovat dopravu i pohyb lidí, provádět domovní prohlídky a uzavřít státní instituce.

„Rodiny truchlí a jsou v tísni. Země trpí,“ řekl Hollande předtím, než ohlásil třídenní smutek. Ve Versailles se v pondělí sejdou mimořádně obě komory parlamentu, což Hollande, který tam promluví, označil za shromáždění národa v těžké zkoušce.

Mezi oběťmi jsou Rumuni, Belgičané i Švéd
Mezi oběťmi teroristických útoků v Paříži jsou i dva rumunští občané, nejméně dva Belgičané a jeden Švéd. Oznámila to dnes ministerstva zahraničí příslušných zemí. Kromě toho byl podle mluvčí švédského ministerstva zahraničí Victorie Bellové další Švéd možná zraněn při střelbě. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že mezi zraněnými jsou také američtí občané.
Také Rumun je mezi zraněnými, ale po ošetření byl propuštěn z nemocnice. Rumunské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je v kontaktu s rodinami obou zabitých Rumunů. Další podrobnosti rumunské ministerstvo neuvedlo.
Britský premiér David Cameron však upozornil, že jeho země „se musí připravit na množství britských obětí“ pařížských atentátů.

„Bráníme svou vlast, ale také mnohem víc, totiž hodnoty lidství. Francie dokáže tuto odpovědnost nést,“ řekl slavnostním tónem Hollande. Vyzval Francouze k jednotě, spojenectví a také zachování chladné krve.

Pařížské atentáty vyvolaly zděšení v celé Evropě a mnoho vlád včetně české na dnešek svolalo krizové štáby. Nebezpečí teroristického útoku bylo v Británii zvýšeno na druhý nejvyšší stupeň.

Podle posledních údajů, 99 lidí je v kritickém stavu v nemocnicích.

Teroristé útočili u stadionu, v klubu a v restauracích
Přehled míst spjatých s pátečními teroristickými útoky v Paříži, které si vyžádaly nejméně 128 mrtvých.
Koncertní síň Bataclan - 82 mrtvých:
Hudební klub na bulváru Voltaire je jedním z nejznámějších v Paříži. V pátek hostil koncert kalifornské rockové skupiny Eagles of the Death Metal, její členové jsou v pořádku. Útok v klubu si vyžádal vůbec nejvíce obětí (82), převážně mladých lidí. Čtyři teroristé se zahalenými obličeji zahájili nejdříve palbu na návštěvníky kaváren před klubem a poté začali s výkřiky Alláh je veliký střílet v klubu. Střelba trvala asi tři hodiny.

„Slyšel jsem je jasně říkal: 'Je to chyba Hollandea, je to chyba vašeho prezidenta, neměl intervenovat v Sýrii', mluvili také o Iráku,“ vyprávěl poté pětatřicetiletý Pierre Janaszak, který byl během střelby v sále. Po půl dvanácté začal zásah policie, čtyři útočníci byli usmrceni, tři z nich se vyhodili se vzduchu pomocí opasků s výbušninami.
Stadion Stade de France - 1 mrtvý:
První výbuchy se simultánně ozvaly poblíž dvou vchodů do stadionu ve 21:20 a u přilehlé restaurace McDonald’s. Ve sportovní aréně pro 80 tisíc lidí se právě odehrával přátelský fotbalový zápas Francie-Německo. Na akci byl přítomen i prezident François Hollande, kterého evakuovala ochranka. Celkem se zde odehrály tři výbuchy, zahynul jeden člověk a tři atentátníci.
Rue de Charonne - 19 mrtvých:
V ulici na východě Paříže zemřelo 19 lidí. Podle výpovědi jednoho svědka se výstřely ozývaly „dvě až tři minuty“. „Viděl jsem několik zkrvavených těl na zemi,“ říkal. Cílem střelby bylo podle tohoto svědka kavárna a japonská restaurace.
Rue Alibert - nejméně 12 mrtvých:
O něco severněji v Paříži vypukla střelba i na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge. Zahynulo nejméně 12 lidí. „Bylo to surrealistické, všichni leželi na zemi, nikdo se nehýbal,“ vyprávěla jedna žena, „nikdo nic nechápal. Mladý muž držel jednu slečnu za ruku. Byla mrtvá.“
Rue se la Fontaine au roi - nejméně pět mrtvých:
Několik set metrů od klubu Batalcan bylo na terase pizzerie La Casa Nostra zabito pět lidí. Podle svědka, pětatřicetiletého Mathieua, použili automatickou pušku. „Měl jsem velké štěstí,“ dodal. Další svědek viděl „černý Ford Focus, ze kterého se střílelo“.
Bulvár Voltaire:
Další útok se odehrál na bulváru Voltaire. Zemřel jeden útočník.