Kaddáfí hrozí: Zasypu Tripolis raketami

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: profimedia.cz

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí pokračuje ve svých radikálních prohlášeních. Dnes vyzval své stoupence k tomu, aby se vydali na pochod proti povstalecké baště - městu Benghází - a osvobodili ji od "zrádců". Píše o tom agentura Mediafax s odvoláním na agenturu AFP. Se šokující zprávou přišel v červnu rovněž libyjský premiér Bagdádí Mahmudí. Ten prohlásil, že Kaddáfí je připraven nechat zasypat Tripolis raketami, pokud by do města vnikli vzbouření rebelové.

„Hodina bitvy začala: Připravte se k pochodu na Benghází, Misrátu a na hory na západě,“ řekl Kaddáfí ve zvukové nahrávce, kterou si z reproduktorů vyslechli obyvatelé východní části Tripolisu.

Kaddáfí pokládá Libyjce za „silnější“, protože brání svou důstojnost, čest a půdu. Západní spojenci, které označuje Kaddáfí již delší dobu za křižácké síly, budou podle něj poraženi, vedou prý „nespravedlivou válku.“

Kaddáfíí zdůraznil, že s libyjským lidem zůstane, dokud nebude prolita poslední kapka jeho krve. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy je prý válečný zločinec. „Tenhle Sarkozy, to je válečný zločinec, který pošpinil dějiny francouzského národa a zničil vazby své země s Libyí a muslimskými státy. Je duševně chorý,“ poznamenal Kaddáfí. To není zcela nové tvrzení, Kaddáfí označil takto prezidenta již v březnu, když Francie jako první uznala přechodnou radu za jediného legitimního reprezentanta Libye a vyzvala všech 27 zemí Evropské unie ke stejnému kroku. Francie v čele se Sarkozym také podporovala rychlé plnění rezoluce RB OSN o ochraně civilistů a vytvoření bezletové zóny.

Kaddáfí učinil proslov v době, kdy rebelové postupují k Tripolisu

Kaddáfí se na Libyjce obrátil v době, kdy rebelové postupují k Tripolisu. Dostali se k branám 80 kilometrů vzdáleného města Asaba na západě země, které je poslední bariérou před městem Gharján. A to platí za klíč k dobytí hlavního města, uvádí dále agentura Mediafax.

Kaddáfí je podle červnových slov libyjského premiéra Bagdádího Mahmudího připraven nechat zasypat hlavní město Libye raketami, a to v případě pokud na něj bude veden útok ze strany opozičních vzbouřenců. Řekl to zvláštnímu vyslanci ruského prezidenta Michailu Margelovi. Tento zmíněný scénář nabízí úvahu, že by se v Tripolisu mohl odehrát opravdu krvavý masakr, při kterém by zahynulo obrovské množství civilistů. Velitel operací NATO v Libyi generál Charles Bouchard navíc dnes podle Mediafaxu oznámil, že Kaddáfí nařídil svým vojákům, aby v případě vynuceného ústupu vyhazovali do povětří rafinerie a další ropná zařízení.