Kaddáfí už možná uprchl z Libye

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí

Do pouštního města Agadezu na severu Nigeru v noci na dnešek přijela kolona vojenských vozidel, která by mohla být součástí tajného plánu na útěk svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího do některého spřáteleného afrického státu. Podle agentury Reuters by se ke konvoji později mohl připojit Kaddáfí i se svým synem Sajfem Islámem a zamířit do Burkiny Faso, která před nedávnem diktátorovi nabídla azyl.

Příjezd kolony do Agadezu oznámil nejprve agentuře AP majitel listu Agadez Info Abdoulaye Harouna. Kolonu podle něj doprovází oddíl nigerských Tuaregů, který vede bývalý ministr nigerské vlády Rissa ag Boula. Tuaregové udržovali s Kaddáfího režimem přátelské styky, podle diplomatů Kaddáfí finančně podporoval jejich boj za osamostatnění. Po jeho porážce Rissa ag Boula uprchl do Libye.

Harouna AP sdělil, že kolona střežená dobře vyzbrojenými libyjskými vojáky přijela do Agadezu ze směru od města Arlit ležícího při nigersko-alžírské pouštní hranici. Podle agentury Reuters přijel do Nigeru konvoj dokonce až 250 vozidel.

Tichý souhlas NATO?

Tak velká kolona vojenských vozidel by se sotva mohla po silnici bezpečně pohybovat bez dohody s leteckými silami NATO, cituje francouzské zdroje Reuters. Bojové letouny NATO v minulých dnech křižovaly nebe nad jiholibyjskou pouští ve snaze nalézt jakékoli známky vojenských přesunů. Za těchto okolností považují experti za nemožné, aby větší seskupení vozidel cestovalo po poušti nepozorovaně.

Dohodu mezi Kaddáfím a povstalci mohla podle agentury dohodnout právě Francie. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí ale v Paříži odmítla informace o záhadné koloně vozidel potvrdit a nevyslovila se ani k možnému francouzskému zprostředkování.

Konvoj pravděpodobně nezamířil do Nigeru přímo z Libye, ale oklikou přes alžírské území. Do Alžírska se minulý týden uchýlila Kaddáfího manželka, jeho dcera a dva synové. Francouzské armádní zdroje nevylučují, že Kaddáfí se svým synem Sajfem Islámem se ke koloně připojí cestou do Burkiny Faso, která jim nabídla azyl. Tento stát, dříve velký příjemce štědrých libyjských dotací, nabídl Kaddáfímu azyl před dvěma týdny, i když zároveň uznal legitimitu povstalecké přechodné vlády.

Krátce před oznámením o přijezdu libyjské kolony do Agadezu poskytl rozhovor syrské televizi Ar-Raj Kaddáfího mluvčí Músá Ibráhím. Řekl, že plukovník se těší „skvělému zdraví“ a organizuje obranu v Libyi. „Je na místě, kam se skupiny vzbouřenců nedostanou, je v Libyi,“ řekl mluvčí. Kaddáfího syn Sajf Islám podle něj vlast rovněž neopustil a „cestuje z místa na místo“.

Podle Músy Ibráhíma je Kaddáfí odhodlán „bojovat až do konce, kterým bude vítězství nebo smrt“. S pomocí věrných kmenů se bude dál bránit a nakonec osvobodí města dobytá povstalci. Mluvčí obvinil „agenty NATO“, že se na libyjském obyvatelstvu dopouštějí „vražd, loupeží a znásilňování“. Bojujeme za Libyi a za všechny Araby, řekl v televizi Músá Ibráhím.

Kaddáfího mluvčí se skryl v pouštním městě Baní Valíd, které je jako jedna z posledních bašt věrných diktátorovi obklíčeno povstaleckými jednotkami. Právě Kaddáfího mluvčí zastupoval bojovníky věrné svrženému vůdci při jednání s povstalci o osudu obleženého města. Ibráhím požadoval, aby povstalci složili zbraně. Povstalci chtěli nechat zavřít do domácího vězení ty, kdo „ve jménu Kaddáfího zabíjeli“, dokud nevznikne nová vláda, která by je postavila před soud.

Jednání byla zatím neúspěšná. Očekávaný útok, stejně jako dobytí Kaddáfího rodiště Syrty, byl ale odložen na konec týdne, kdy vyprší jedno z další ultimát adresovaných stoupencům svrženého vůdce.