Kaddáfího poslední baštu chrání tanky, povstalci obsadili státní televizi

Libye

Libye Zdroj: CTK/AP/Sergey Ponomarev

Libyjští povstalci oznámili, že v noci na dnešek převzali kontrolu nad velkou částí Tripolisu. Výjimku prý tvoří komplex Báb al-Azízíja, bašta vůdce Muammara Kaddáfího. V jeho okolí se vedou stále tuhé boje. Kaddáfího síly nepřestávají klást odpor povstalcům, střílejí z vozů a rozmístily také žoldnéře z afirckých zemí.Rebelové ale zadrželi tři Kaddáfího syny a premiér Alí Mahmúdí údajně uprchl na tuniský ostrov Džerba, zároveň se povstalcům podařilo obsadit libyjskou televizi.

V okolí rezidence libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu se tvrdě bojuje a ozývá se odtud nepřetržitá střelba. Oznámila to rozhlasová stanice BBC s odvoláním na očité svědky. Lidé v okolních ulicích strhávají zelené Kaddáfího vlajky a ničí portréty „vůdce revoluce“.

Libyjská televize přerušila vysílání poté, co povstalci oznámili, že televizní objekty kontrolují. Rebelové údajně dopadli už třetího Kaddáfího syna Saadího. „Všechny kanály státní televize přestaly vysílat, naši bojovníci pronikli do vysílacích objektů a mají je pod kontrolou,“ řekl agentuře AFP mluvčí rebelů.

Zároveň uvedl, že jednotky věrné Kaddáfímu opustily východolibyjský přístav Bregu a přesunuly se na západ blíž k městu Syrta, Kaddáfího rodišti a baště jeho stoupenců. „Bregu máme plně pod kontrolou,“ řekl mluvčí o situaci ve městě, přes které během občanské války několikrát přešla fronta. Podle televize Al-Arabíja dopadli povstalci už třetího Kaddáfího syna Saadího. Již dříve zadrželi bratry Muhammada a Sajfa Isláma, kteří jsou drženi v zajetí.

Povstalci již ráno slavili své vítězství

Povstalci v centru Tripolisu ráno oslavovali konec Kaddáfího režimu trvajícího skoro 42 let. V noci na dnešek vjeli i na centrální Zelené náměstí, kde se dosud pravidelně scházeli Kaddáfího stoupenci, a místu prý okamžitě začali říkat Náměstí mučedníků. Mnoho Tripolisanů podle Reuters dostalo textovou zprávu od povstaleckého vedení, které v ní gratulovalo libyjskému lidu k pádu Kaddáfího.

Jenže Kaddáfího síly se vzdát nechtějí. Podle agentury Reuters rozmístily tanky nedaleko Kaddáfího rezidence v centru města a čelí útokům povstalců.

„Situace není stabilní. Všude se střílí,“ řekl Reuters zástupce povstalců uváděný jako Abdar Rahmán. Povstalecké oddíly podle něj zaujaly pozice po celém městě, ale Kaddáfího síly se pokoušely o odpor. Hlavní problém prý představují odstřelovači.

Obyvatel metropole uváděný jako Saad AFP řekl, že ve staré části města se v záloze ukrývají žoldnéři z Čadu. Slyšet prý ráno byly i střely z granátometů, není však jasné, odkud vycházely.

Povstalci vstoupili do města relativně hladce, pak ale ohledně dalšího postupu váhali mezi postupem po hlavních třídách, kde by byli ale terčem odstřelovačů, a mezi cestou labyrintem uliček, která by byla pomalejší a méně přehledná, napsala agentura AFP.

Povstalci zároveň očekávali posily z již ovládnutých částí země. Více než tisícovka povstaleckých bojovníků má podle agentury DPA přijít na pomoc z východněji položené Misuráty. Po poledni konvoj povstaleckých vozů zamířil ze západu města směrem k centru.

Místo Kaddáfího pobytu není známo, podle místních diplomatických zdrojů agentury AFP by ale mohl být nadále ve své tripoliské rezidenci. Mluvčí Kaddáfího režimu Músá Ibráhím prohlásil, že režim je stále silný a k boji se hlásí tisíce dobrovolníků z řad stoupenců režimu. Mezinárodní organizace pro migraci vypravila loď, jejímž úkolem je evakuovat z Tripolisu migranty, kteří v metropoli uvízli kvůli bojům. Loď pojme asi 300 lidí.

Kaddáfího opustili další věrní, jeho synové zadrženi

Vedení povstaleckých sil dnes oznámilo, že se vzdala armádní jednotka, jejímž úkolem byla ochrana Kaddáfího, respektive metropole. Povstalecký ministr informací Mahmúd Šammám řekl, že velitel jednotky „se připojil k revoluci a nařídil svým vojákům složit zbraně“. Jednotka tím fakticky otevřela povstalcům možnost postupovat městem, aniž by narazili na výrazný odpor Kaddáfího stoupenců.

Agentury AFP a AP s odvoláním na zdroje z mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v nizozemském Haagu oznámily, že Kaddáfího syn Sajf Islám je v zajetí povstalců. Spolu se svým otcem a šéfem libyjské rozvědky je obviněn mimo jiné ze zločinů proti lidskosti. Žalobce ICC se během dneška hodlá spojit s povstalci a vyjednat Sajfovo vydání k soudu do Haagu.

Podle agentur je v rukou povstalců i Kaddáfího nejstarší syn Muhammad a a je držen ve svém domě v Tripolisu. „Střelci obklíčili můj dům. Já jsem stále uvnitř a oni venku,“ sdělil telefonicky televizní stanici Al-Džazíra. Nicméně později potvrdil, že on i jeho rodina jsou v pořádku.

LibyeLibye | CTK/AP/Dario Lopez-MillsKouř nad Tripolisem. Povstalci ovládli většinu metropole.

Obama vyzval Kaddáfího k odstoupení bez krveprolití

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že Kaddáfí si musí uvědomit, že už Libyi neovládá. Libyjský tyran by měl odejít a předejít tak krveprolití. Vyzval také povstaleckou Přechodnou národní radu, aby začala připravovat plány pro období po Kaddáfím, uchovala státní instituce, směřovala k demokracii a respektovala lidská práva.

V podobném duchu se vyjádřila také šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová. Zároveň řekla, že Evropská unie je připravená Libyi pomáhat s transformací země po ukončení Kaddáfího éry.

Podle nedělního vydání amerického deníku The New York Times USA v posledních dnech v Libyi zesílily leteckou kampaň, což mohlo nahrát povstalcům. Před Bílým domem ve Washingtonu v noci na dnešek asi stovka Kaddáfího odpůrců skandovala, že Libye je svobodná, a děkovala Obamovi a francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, jehož země byla jedním z tahounů spojeneckých operací v Libyi.

Radost projevovaly i stovky Libyjců na tuniském ostrově Džerba. „Malý tyran byl zatčen a jeho otec se k němu brzy připojí,“ prohlásil se slzami v očích účastník manifestace oslavující dopadení Sajfa Isláma. Do Tuniska se po vypuknutí konfliktu uchýlily statisíce Libyjců.

Libye, oslavyLibye, oslavy | CTKStoupenci povstalců v Benghází slaví dobytí Tripolisu.

Na vývoj v Libyi reaguje poklesem cena ropy

Zprávy o dění v Libyi hýbají také cenami ropy. Cena severomořské ropy Brent dnes ráno klesla o více než tři dolary za barel díky nadějím na brzké obnovení dodávek ropy z Libye. Ty byly přerušeny v důsledku konfliktu.

Libye před začátkem občanské války těžila zhruba 1,6 milionu barelů ropy denně, což odpovídá téměř dvěma procentům celosvětové produkce. Většina libyjské ropy směřovala do evropských rafinerií.

Vývoj ceny americké lehké ropy WTI za posledních 5 let

Vývoj ceny ropy - 5 letVývoj ceny ropy - 5 let | E15

Návrat libyjské těžby ropy na úroveň z období před válkou by mohl zabrat několik let, k dosažení produkce kolem milionu barelů denně by ale podle analytiků mohlo stačit několik měsíců.