Kdo odvede víc na daních: Rosněfť, nebo Gazprom?

Gazprom (ilustrační foto)

Gazprom (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Šéf Rosněfti Igor Sečin slíbil ruskému premiérovi Dmitriji Medveděvovi, že z firmy letos do rozpočtu přiteče 2,6 bilionu rublů (zhruba 80 miliard dolarů) na daních. Pokud se jeho slova naplní, zaujme Rosněfť postavení největšího plátce daní v Rusku. Převezme tak štafetu od Gazpromu, dlouhodobě největšího přispěvatele do státní kasy. Čistý zisk státního ropného gigantu Sečin předpověděl na 439 miliard rublů. V roce 2012 činil zisk 342 miliard.

O prvenství v odvodu daní soupeří Rosněfť s Gazpromem už delší dobu a představitelé obou soků se od jara předhánějí v odhadech letošních čísel. Podle šéfa Gazpromu Alexeje Millera loni plynový obr zaplatil na daních 1,9 bilionu rublů proti 1,7 bilionu, které odvedla Rosněfť. Letos ale Rosněfť díky akvizici TNK-BP může značně zvýšit objemy svého byznysu. Podle analytika Uralsib Kapital Alexeje Konina firma v momentu převzetí TNK-BP těžila kolem 60 procent své kapacity. „Jenom na daních z dobývání ropy prostřednictvím TNK-BP Rosněfť téměř jistě dožene Gazprom,“ řekl analytik listu Kommersant.

Předmětem dohadů je zatím forma výplaty dividend Rosněfti majoritnímu akcionáři, tedy státu. Státnímu Rosněftěgazu, jehož předsedou představenstva je rovněž Sečin, patří 69,5 procenta akcií. Od roku 2012 Rosněfť vyplácí dividendy ve výši 25 procent čistého zisku. Většina zisků připadne Rosněftěgazu, tedy státnímu podniku, ale ne přímo do rozpočtu. Vláda by preferovala přímý převod dividend do státní kasy, píše Kommersant.

Rosněfť a plynRosněfť a plyn