Kim Čong-un kývl na obnovení rozhovorů se Soulem

Jihokorejští vojáci sledují zpravodajství se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem

Jihokorejští vojáci sledují zpravodajství se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem Zdroj: ctk/ap

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nabídl setkání se jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje v rámci výzvy k zlepšení vztahů na Korejském poloostrově a obnovení společného dialogu. Vůdce KLDR v novoročním projevu, odvysílaném státní televizí, tak odpověděl na jihokorejskou nabídku k obnovení vzájemných rozhovorů.

„Pokud jihokorejské úřady chtějí upřímně prostřednictvím jednání zlepšit vztahy mezi Severní a Jižní Koreou, můžeme obnovit pozastavené schůzky na vysoké úrovni,“ uvedl Kim Čong-un v projevu, který byl zřejmě natočen předem. Prohlásil, že je připraven zúčastnit se summitu s šéfkou jihokorejského státu, pokud budou splněny podmínky Pchjongjangu.

Jižní Korea v pondělí navrhla KLDR obnovení vzájemných rozhovorů. Pokud Pchjongjang nabídku přijme, mohli by se zástupci přes půl století znepřátelených zemí sejít už v lednu, uvedl v pondělí jihokorejský ministr pro sjednocení Rju Kihl-če. Severokorejskou reakci dnes následně označil za „smysluplnou“ a dodal, že jihokorejská vláda doufá, že dialog „bude neomezený a bude se týkat všech otázek společného zájmu“.

Na programu by se mohla objevit například jednání o sloučení rodin rozdělených korejskou válkou či o případné spolupráci na společných projektech. KLDR vzápětí potvrdila, že návrh obdržela, ale bezprostředně se k nabídce nevyjádřila.

Vládní špičky se sejdou téměř o roce

Krok Soulu přišel v době, kdy kolem KLDR panuje zvýšené diplomatické napětí kvůli její údajné roli při hackerském útoku na americké filmové studio Sony. Spojené státy tvrdí, že Severní Korea za tímto útokem stojí, její představitelé to ale odmítají.

Zástupci vlád Severní a Jižní Koreje se spolu naposledy oficiálně setkali loni v únoru, jejich jednání ale žádný větší pokrok ve vzájemných vztazích nepřineslo. V říjnu tříčlenná delegace severokorejských představitelů z nejužšího vládního okruhu překvapivě navštívila závěrečný ceremoniál Asijských her v Soulu, což se pokládalo za vstřícné gesto. Krátce poté se v pohraniční vesnici Pchanmundžom setkali vysocí vojenští představitelé obou zemí, k navrhovanému setkání vládních představitelů ale nakonec nedošlo.

Vztahy mezi oběma korejskými státy, které od roku 1953 zůstávají technicky ve válečném stavu, jsou stále napjaté. Soul požaduje, aby Pchjongjang ukončil svůj jaderný zbrojní program, rozhovory o této otázce však dlouhodobě nemají žádné výsledky.