Kim Čong-un poslal emisara do Ruska, vztahy s Čínou ochabují

Kim čong-un (ilustrační foto)

Kim čong-un (ilustrační foto)

Zvláštní vyslanec severokorejského vůdce Kim Čong-una odcestoval na týdenní návštěvu Ruska, kde by měl jednat o obchodu a politických vztazích. Jeden z nejvyšších představitelů vládnoucí Korejské strany práce vicemaršál Čche Rjong-he cestu podniká v době, kdy se Severní Korea snaží zabránit tomu, aby Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci odsuzující systematické porušování lidských práv v KLDR.

Hlasování o návrhu, který předložila Evropská unie a Japonsko, se plánuje tento týden. Rezoluce navrhuje postavit vrcholné severokorejské představitele před Mezinárodní trestní soud za zločiny proti lidskosti.

Čche Rjong-he, který patří k nejbližším spolupracovníkům diktátora Kima, má v Rusku setrvat do 24. listopadu. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že by Rusko chtělo se severokorejským činitelem jednat o hospodářských vztazích, situaci na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii a dalších mezinárodních otázkách. Kromě Moskvy zavítá Čche i do měst Chabarovsk a Vladivostok na ruském dálném východě.

Loni Čche Rjong-he jednal v Číně s tamním prezidentem Si Ťin-pchingem, jemuž slíbil, že KLDR podnikne kroky k obnovení šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu. Počátkem letošního října byl členem vysoké severokorejské delegace, která navštívila Jižní Koreu.

Rusko a Severní Korea udržují přátelské vztahy, i když už ne tak blízké jako v dobách Sovětského svazu, kdy Moskva poskytovala Pchjongjangu významnou hospodářskou pomoc a politickou podporu.

Severní Korea má zájem na zlepšení vztahů s Ruskem mimo jiné vzhledem k oslabování svazku s jejím tradičně nejbližším spojencem Čínou, kterou rozhořčil loňský třetí severokorejský jaderný test a raketové zkoušky.