Kim Čong-un prý slíbil účast na oslavách konce války v Moskvě

Kim Čong-un (uprostřed)

Kim Čong-un (uprostřed) Zdroj: KCNA

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prý přislíbil, že se v květnu zúčastní moskevských oslav 70. výročí konce druhé světové války. "Účast severokorejského vůdce (na ceremoniálu) byla potvrzena, připravujeme se na jeho příjezd," prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Tiskové agentury nicméně upozornily, že mluvčí Kremlu nezmínil Kim Čong-una jménem.

Jihokorejští představitelé nevyloučili možnost, že na akci místo Kim Čong-una nakonec přijede za tento totalitní stát předseda parlamentu Kim Jong-nam.

„Když se poukazuje na severokorejského vůdce, je to někdy nejasné. Podle severokorejské ústavy reprezentuje zemi v zahraničních záležitostech Kim Jong-nam,“ konstatovalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Pokud diktátor Kim Čong-un Moskvu nakonec opravdu navštíví, bude to pro něj vůbec první zahraniční cesta od převzetí moci v roce 2011. Kim by tak navštívil Rusko dříve než Čínu, upozornila jihokorejská agentura Jonhap.

Menší závislost na Číně?

Návštěva Kim Čong-una v Rusku by mohla být vnímána jako snaha Pchjongjangu oslabit svou závislost na Číně, která byla doposud jeho nejbližším diplomatickým i ekonomickým spojencem, ale v poslední době projevovala stále větší nelibost nad severokorejskými jadernými a raketovými zkouškami.

Rusko a Severní Korea udržovaly těsné vztahy v dobách Sovětského svazu, kdy Moskva poskytovala Pchjongjangu významnou hospodářskou pomoc a politickou podporu. Přátelství obou zemí zažívá podle analytiků nyní obrodu a Rusko stále častěji dává KLDR najevo svou vstřícnost, napsala agentura AFP.

Koncem listopadu Rusko hlasovalo proti rezoluci OSN, jejímž cílem bylo postavit severokorejský režim před mezinárodní soud za zločiny proti lidskosti. Moskva tehdy označila rezoluci za kontraproduktivní.

Rusko chápe kauzu filmu The Interview

Rusko rovněž vyjádřilo „pochopení“ pro hněv Severní Koreje nad americkou filmovou komedií The Interview, jež se točí kolem plánu CIA zavraždit severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Rusko k oslavám konce války 9. května, jejichž součástí je vojenská přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě, tradičně zve nejvyšší představitele protihitlerovské koalice, ale například i Německa a Japonska, tedy poražených zemí. Podle Ruska letos přislíbila účast asi dvacítka šéfů vlád či hlav států.

Kim Čong-il, otec stávajícího severokorejského vůdce, dostal v roce 2005 pozvání k oslavám 60. výročí konce války, ale nezúčastnil se, připomněla agentura Jonhap.