Klimatický summit COP28 dosáhl dohody o odklonu od fosilních paliv, potvrdil emisní nulu v roce 2050

Předseda COP 28 Sultán Džábir oznamuje dosažení dohody

Předseda COP 28 Sultán Džábir oznamuje dosažení dohody Zdroj: ČTK / AP / Kamran Jebreili

Dosažení dohody oznámil na začátku plenárního jednání klimatické konference COP28 v Dubaji její předseda Sultán Džábir. Zástupci téměř 200 zemí se shodli na potřebě odklonu od fosilních paliv. Předsednictví konference zveřejnilo návrh finálního usnesení v noci na dnešek, na závěr dvoutýdenních jednání, která se protáhla o jeden den.

„Poprvé máme v naší konečné dohodě slova o fosilních palivech,“ uvedl Džábir a jeho slova podle listu provázel v plénu potlesk delegátů vestoje. Předseda konference označil klimatickou dohodu za „historický balík“ opatření.

Dříve představený návrh dohody vyzýval k „odklonu od fosilních paliv v energetických systémech, a to spravedlivým, řádným a rovnocenným způsobem ... tak, abychom do roku 2050 dosáhli uhlíkové neutrality v souladu s vědeckými poznatky“.

Ropa, plyn a uhlí v současné době zajišťují přibližně 80 procent světové energie. Podle vědců jsou fosilní paliva zdaleka největším zdrojem emisí skleníkových plynů, které způsobují změnu klimatu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvítala dohodu z COP28 jako dobrou zprávu pro celý svět. „Svět se zavázal ke ztrojnásobení kapacity obnovitelných energií a zdvojnásobení tempa zlepšování energetické účinnosti do roku 2030. To dodává silné obrátky odklonu od fosilních paliv,“ prohlásila. Evropský komisař pro klima Wopke Hoekstra řekl, že závěry summitu jsou začátkem konce fosilních energií.

Návrhy šly ještě dál

Předchozí konference přijaly pouze mantinely na snížení emisí skleníkových plynů bez výslovné zmínky o fosilních palivech, která jsou ale zodpovědná za dvě třetiny vyprodukovaných emisí. Na konferenci COP26 v Glasgow se zúčastněné země zavázaly k omezení uhlí, na cílech ohledně ropy a zemního plynu se však dosud nikdy nedohodly.

Dnes představený text se nicméně odvrátil od termínu „konec fosilních paliv“, podotkla už dříve AFP. Po něm volaly některé ambiciózní hlasy, ale zamítly ho ropné velmoci v čele se Saúdskou Arábií. Také podle agentury AP nešel návrh dohody tak daleko, že by usiloval o postupné vyřazení fosilních paliv, které žádalo přes sto zemí. Namísto toho vyzývá k odklonu od nich.