Komise poslala Maďarsko kvůli jeho azylové politice k Evropskému soudu

Viktor Orbán, maďarský premiér a lídr strany Fidesz

Viktor Orbán, maďarský premiér a lídr strany Fidesz Zdroj: Reuters

Viktor Orbán, maďarský premiér a lídr strany Fidesz
Viktor Orbán, maďarský premiér a lídr strany Fidesz
Evropská komise
4
Fotogalerie

Evropská komise (EK) ve čtvrtek poslala Maďarsko před Evropský soud, a to kvůli podobě vnitrostátních zákonů o azylu a navracení žadatelů. Komise tak do další fáze posunula spor, který s touto středoevropskou zemí vede už dlouho. Budapešť ale také dostala dva měsíce na vysvětlení nových pravidel, která zakazují jakoukoliv pomoc ze strany vnitrostátních, mezinárodních i nevládních organizací lidem, kteří žádají v zemi o azyl nebo o povolení k pobytu. Pokud Maďarsko pravidla dostatečně nevysvětlí či nezmění, může komise i tuto věc předat Soudnímu dvoru EU. Maďarská vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána rozhodnutí EK považuje za důkaz, že Brusel chrání proimigrační organizace.

Evropská komise se začala podobou maďarských azylových zákonů zabývat už v roce 2015. Maďarský premiér Viktor Orbán se v migrační krizi po roce 2014 zasazoval o co nejtvrdší řešení, za která si vysloužil opakovanou kritiku. Země se například podobně jako Česká republika či Polsko odmítla podílet na programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót z Itálie a Řecka. Orbánovi však doma jeho přístup k migrantům politicky neublížil.

Evropské exekutivě například vadí, že maďarská pravidla umožňují časově neomezenou detenci místo doby omezené na čtyři týdny. Země podle komise také znemožňuje efektivní podávání žádostí o azyl tím, že migranti jsou eskortováni zpět za hranice i v případě, že chtějí o ochranu požádat. Po několika fázích, kdy se spor nepodařilo vyřešit, tak nyní věc předala soudu.

Výzva s dvouměsíční lhůtou na odpověď se týká nových maďarských pravidel kriminalizujících činnosti na podporu žádostí o azyl. Soubor zákonů, který maďarské orgány nazývají s odkazem na amerického finančníka podporujícího občanskou společnost George Sorose "Stop Soros", staví mimo zákon veškerou pomoc poskytovanou vnitrostátními, mezinárodními a nevládními organizacemi nebo kýmkoli jiným lidem, kteří chtějí požádat o azyl nebo o povolení k pobytu v Maďarsku.

Lidem, kteří by přesto chtěli pomáhat - a dopustili by se tak logicky porušení těchto zákonů - navíc úprava znemožňuje přístup do tranzitních prostor na hranicích Maďarska, kde jsou žadatelé o azyl zadržováni. Sankce mají podobu od dočasného zadržení až po odnětí svobody až na jeden rok a vyhoštění ze země.

Kromě toho tyto nové právní předpisy a ústavní změny zavedly nové důvody pro prohlášení žádosti o azyl jako nepřípustné, přičemž právo na azyl je omezeno pouze na osoby, které přijíždějí do Maďarska přímo z místa, kde je ohrožen jejich život nebo svoboda. Komise proto dospěla k závěru, že Maďarsko neplní své povinnosti podle Smluv EU, právních předpisů EU a Listiny základních práv.

Fidesz v prohlášení poukazuje na to, že EK svým postupem jen potvrzuje fakt, že Brusel chrání skupiny podporující přistěhovalectví a Sorosovy organizace. Kritizovaný maďarský zákon pak strana označila za očividný trn v oku těch, kteří si přejí, aby Evropa byla zaplavena migranty. Evropská komise opět vyvíjí politicky tlak na Maďarsko a její nejnovější opatření ukazuje, že George Soros a jeho lidé zase tlačí na EK, dodal Fidesz.