Krvavá premiéra Batmana v Denveru: šílený střelec zabil 12 lidí

Batman, Denver

Batman, Denver Zdroj: CTK

Premiéra nového filmu o Batmanovi „Temný rytíř povstal“ na předměstí amerického Denveru skončila tragédií. Šílený střelec během promítání filmu vstoupil do kinosálu a zabil 12 lidí. Dalších asi 40 lidí bylo zraněno, podle stanice Fox je jich několik v kritickém stavu. Policie podezřelého střelce zadržela. Jeho motivy zatím nejsou jasné. Podle FBI ale nic neukazuje na terorismus. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že je střelbou v kině šokován, a slíbil podporu své vlády místním lidem.

Coloradská policie nejprve uvedla, že v kině v Auroře na předměstí Denveru v americkém státě Colorado bylo zabito 14 lidí. Nyní krvavou bilanci snížila na 12 mrtvých. Střelcem je čtyřiadvacetiletý obyvatel Aurory jménem James Holmes, uvedla americká média s odvoláním na zdroje Federálního úřad pro vyšetřování (FBI).

Zhruba o půlnoci místního času, čtvrthodiny po začátku filmu, vstoupil střelec do kina v Auroře na předměstí Denveru v americkém státě Colorado. Podle šéfa místní policie Dana Oatese pustil kouř „z jakési nádoby“ a začal střílet. Střelec měl na obličeji plynovou masku, helmu policejních těžkooděnců a na těle neprůstřelnou vestu. Jeden z diváků líčil, že „šel pomalu uličkou po schodech a střílel, oběti si vybíral náhodně“.

Střelec podle Sky News vešel do kinosálu přes nouzový východ. Reportérka místní rozhlasové stanice KOA uvedla, že diváci si nejdříve mysleli, že zvuky střelby jsou součástí filmu. Jeden svědek řekl, že útočník spustil palbu přímo během střelby ve filmu, což přispělo ke zmatku v kině.

Další svědek, který byl v okamžiku střelby jinde v multiplexu, televizi KUSA-TV sdělil, že nejprve slyšel „malé exploze a potom lidi, jak začali křičet“. Nejprve si myslel, že zvuky patří k filmu v jiném sále, ale potom viděl „lidi, jak utíkají z kina“.

„Plazila jsem se uličkou. Východ byl naštěstí poblíž místa, kde jsem seděla, takže jsem se dostala ven docela rychle. Jak jsem utíkala, slyšela jsem další výstřely,“ řekla televizi BBC divačka, která řekla, že se jmenuje Pam.

„Všichni si nejprve mysleli, že to patří k filmu, ale jakmile začal střílet, bylo to hned velmi reálné,“ řekl podle BBC další svědek Evan.

„Lidé se snažili jeden přes druhého dostat ven. Nejdříve se dostali ven moje děti, já s manželkou jsme nejprve padli na všechny čtyři… a potom jsme se snažili dostat ven co nejrychleji. Pořád jsem se rozhlížel, jestli se střelec neblíží k východům,“ řekl Evan. „Slyšel jsem, jak někdo za námi řekl 'Dostal jsem to',“ dodal.

Podle policie bylo při střelbě zraněno i několik dětí. Nejmladším zraněným je podle agentury AP tříměsíční dítě. Do místní dětské nemocnice bylo převezeno také šestileté dítě. Televize CNN citovala svědka, podle něhož jeden policista odnášel nehybnou asi devítiletou dívku. Do nemocnic odváželi raněné ještě před příjezdem sanitek i policejní vozy.

Jeden svědek řekl, že střelec měl pušku a dvě pistole, střílel pravou rukou. Jiné zdroje hovoří o brokovnici, pušce a dalších zbraních. Videozáběry z mobilních telefonů, které vysílala stanice CNN, ukazují vyděšené, plačící a křičící lidi.

Batman, DenverBatman, Denver | CTK

Střelec zřejmě zabíjel sám, bez komplice

Podezřelý byl po střelbě zadržen na parkovišti u kina u jeho auta. Podle policistů nekladl žádný odpor. Zatím není nic známo o motivech jeho činu. U auta stál s pistolí a puškou v ruce. Další zbraně měl ve svém autě. „Nejméně jedna střelná zbraň byla nalezena v kině,“ řekl policista Oates.

Policisté také evakuovali dům, ve kterém podezřelý bydlí, protože jim sdělil, že má ve svém bytě výbušniny.Tyto informace se ale nepotvrdily. Některá média psala o dvou střelcích, podle Oatese policie nemá důkazy o dalším komplicovi.

Batman, DenverBatman, Denver | CTK

Aurora je vzdálena asi 16 kilometrů od centra Denveru. Podobná tragická událost se udála před 13 lety na nedalekém jižním předměstí Denveru Littletonu. Na zdejší střední škole Columbine zastřelili 20. dubna 1999 dva maskovaní studenti školy 12 spolužáků a profesora a pak útočníci spáchali sebevraždu. O tomto masakru natočil v roce 2002 dokument Bowling for Columbine režisér Michael Moore.