Má Moskva prsty v Litviněnkově smrti? Polovina Rusů tomu nevěří

Litviněnko

Litviněnko Zdroj: ctk

Třetina Rusů nikdy neslyšela o smrti bývalého agenta FSB Alexandra Litviněnka. Z těch, kteří o ní vědí je 59 procent přesvědčeno, že Rusko v ní nesehrálo žádnou roli, vyplývá z výzkumu, který provedlo nezávislé analytické centrum Levada.

Výzkum udělalo poté, co britští vyšetřovatelé ve své zprávě uvedli, že Litviněnko byl v roce 2006 zavražděn na pokyn ruského státu, pravděpodobně se souhlasem prezidenta Putina. Výzkum Levady ukazuje, že s touhle interpretaci souhlasí, nebo vůbec připouští její pravdivost jenom 15 procent Rusů.

V posledních letech však stouplo povědomí o případu, kdy byl Litviněnko při setkání v kavárně otráven radioaktivním poloniem – v roce 2007 o něm ještě neslyšela téměř polovina Rusů. Ještě i letos však 39 procent dotázaných z 1600 lidí výzkumníkům sdělilo, že o případu sice slyšeli, ale nevědí o čem přesně je. Pozorně sledují jeho vývoj jenom tři procenta Rusů.

Výzkum se tentokrát neptal na viníky vraždy, dle starší studie Levady však pětina lidí v roce 2006 za smrtí viděla Litviněnkovy obchodní partnery. Desetina vinila ruské tajné služby a téměř stejně velká část ty západní. Jedno procento si například myslelo i to, že otrava poloniem byla sebevražda.

Zdroj: levada.ru