Macron vyzval kvůli situaci v Sýrii k dialogu s Moskvou

Emmanuel Macron se setkal ve Francii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Emmanuel Macron se setkal ve Francii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem Zdroj: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o situaci v Sýrii. Šéf Kremlu varoval před jakýmikoli "neuváženými a nebezpečnými" kroky. Macron se vyslovil pro intenzivnější dialog s Moskvou, informovaly o tom Kreml a Elysejský palác.

"Hlavní je vyvarovat se jakékoli neuvážené a nebezpečné akce, která by byla flagrantním porušením Charty Spojených národů a která by měla nepředvídatelné důsledky," uvedl Kreml v prohlášení po telefonickém rozhovoru obou státníků.

Putin reagoval na pohrůžky Západu vojenskou odplatou za údajný chemický útok v syrském městě Dúmá z minulé soboty. Západ z něj viní syrský režim, který podporuje Moskva.

Podle Kremlu oba prezidenti nařídili ministerstvům obrany a zahraničí ve svých zemích, aby udržovaly vzájemnou intenzivní komunikaci s cílem snížit napětí kolem situace v Sýrii.

Elysejský palác uvedl, že Marcon se vyslovil pro intenzivnější dialog s Moskvou ohledně Sýrie a vyjádřil obavy ze zhoršení situace. "Prezident republiky vyzval k zachování a zintenzivnění dialogu s Ruskem s cílem vnést do Sýrie zpátky mír a stabilitu," uvedl Macronův úřad.

Šéf Elysejského paláce ve čtvrtek prohlásil, že Francie má důkaz o tom, že syrský režim použil při útoku na Dúmu minulý týden chemické zbraně.

Macron dnes vyjádřil politování nad tím, že Rusko tento týden využilo svého práva veta při hlasování Rady bezpečnosti OSN o návrhu, který požadoval vytvoření mezinárodního nezávislého orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii. Podle Macrona to zabránilo jednotné a rozhodné reakci na útok.